Під час ракетного удару по місту на Тернопільщині в епіцентрі обстрілу вціліла тільки капличка
Тернопілля

Під час ракетного удару по місту на Тернопільщині в епіцентрі обстрілу вціліла тільки капличка

9 липня 2022, 17:10
0
-1
Сподобалось?
-1

11 червня увечері рашисти обстріляли ракетами Чортків на Тернопільщині. Внаслідок потужних вибухів пошкоджені житлові будинки, автомобілі та інше майно. Постраждали понад два десятки людей. В епіцентрі вибухів вціліла лише капличка.

Отець-декан ПЦУ, настоятель храму Святої Покрови у Чорткові Михайло Левкович вважає це проявом Господнього милосердя. Адже капличка перебуває майже в епіцентрі удару: навколо неї сталося аж три вибухи, тож навкруги усе зруйновано та знищено.

– Від ударної хвилі з віконних рам лише випало скло, – каже отець. – Але ж збереглося покриття, вцілів хрест, ікони всередині.

Священник розповідає, що у капличці Покрови Божої Матері зовсім недавно поновили хрест, покрили сріблястою бляхою купол. На вікнах мали ще наклеїти нові вітражі. Але під час вибуху вони згоріли, оскільки зберігалися у сусідньому приміщенні. Та це не біда – будуть інші.

– Сила Господня, захист Божої Матері у тому, що під час ракетного обстрілу немає жертв, – зауважує отець Михаїл. – Звичайно, поруйновані будинки чи автомобілі, знищене майно – то великі втрати. Але порівняно навіть з одним життям це ніщо. За Божою волею й ті понад два десятки постраждалих залишилися живі.

Духівник стверджує, що капличка стоїть на особливому намоленому місці. В ніч з 6 на 7 липня 1944 року стара дзвіниця та капличка Божої Матері на подвір’ї церкви Святої Покрови були зруйновані авіабомбою під час нальоту німецько-нацистської авіації на Чортків. Однак фігурка Богородиці вціліла, не зазнавши ушкоджень, хоча і стіни, й кам’яний мур були зруйновані вщент. Вцілів і радянський солдат, який, за переказами старожилів, у той час потайки від командира та замполіта молився біля святині. Уже після закінчення Другої світової війни чортків’яни відбудували дерев’яну капличку на старому місці, а у 1981 році вимурували капличку з каменю.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися