Як Луцький зоопарк перетворюється в одну з головних родзинок міста
Волинь

Як Луцький зоопарк перетворюється в одну з головних родзинок міста

27 липня 2015, 11:03
1
0
Сподобалось?
0

Літній сезон Луцького зоопарку цього року вийшов дещо незвичним. Традиційно збільшився приток відвідувачів, але паралельно стартувала реконструкція, яка профінансована коштом Євросоюзу. Біля кліток тварин працює техніка, ідуть ремонтні роботи та будуються нові вольєри. Тут з’явиться нове ведмеже та левове містечко, піднімуть вольєри аби уникнути затоплення кліток, покладуть тротуари і доріжки, збудують нові покращені клітки для тварин. Відбудова звіринцю розпочалася у квітні минулого року і має закінчитися до 30 вересня 2015 року. Офіційне ж відкриття планують на 17 жовтня. Що уже зроблено, і що ще попереду, нам розповіла директор звіринця Людмила Денисенко, яка дуже любить свою роботу.

Для розширення вольєрів у зоопарку почали освоювати земельні ділянки, які раніше не використовувались. На цю територію перенесли лев’яче містечко. Також там буде зона відпочинку. Територію  благоустроять: замостять бруківкою, облаштують зелені зони встановлять туалети. Тут планують проводити різного роду свята для малечі, майстер-класи.

Задіяли і територію, яка межує із стадіоном. Туди планують перевести косуль.

«Вольєри у Луцькому зоопарку ніколи не стоятимуть порожніми. Ми бідне підприємство, ми лише піднімаємося з колін ці кілька років», – додає Людмила  Денисенко.

Під час реконструкції зоопарку його територію облаштують новими ліхтарями і навіть камери відео спостереження. Хочуть позбутися і від пережитку минулого. На території зоопарку знаходиться старенький радянський паровозик і навіть літачок з червоними зірочками. Цей спадок від Радянського Союзу замінять на більш сучасні атракціони для дітей, не зважаючи на те, що і ці їм дуже подобаються.

Реконструкцію зоопарку Людмила Денисенко порівнює з ремонтом будинку. Звичайно є певні незручності і як для відвідувачів, так і для тварин, але їх потрібно пережити і відпрацювати сезон. Також зазначає, що на відвідуваність це аж ніяк не вплинуло. Навпаки, коли зоопарк закривали на два тижні, надходило безліч скарг від відвідувачів, так як виявилося, що у Луцьку немає куди піти під час відпусток, канікул та просто вихідних. Зоопарк виявився найдешевшим видом відпочинку – вхідний квиток якого коштує всього 10 гривень.

Тварини дуже реагують на гул та шум, коли працює важка техніка. Проте, директор говорить, що їм нічого не загрожує. Адже перед такими роботами все детально продумується. Лякливих звірів закривають у вольєрах, будівельники ж не починають робіт поки не замкнені всі звірі.

 «Дуже важко проводити реконструкцію під час відкритого зоопарку, адже саме сезон. Шість вольєрів звіринцю з початку робіт ми закривали. Це були  незручності і для самих тварин. Але й закрити зоопарк взагалі не можна, бо це наш заробіток», – зазначає директор.

Про тварин у Луцькому зоопарку дбають. Прибирання проводиться щоденно, кілька разів на день миють навіть тарілки. Людмила Денисенко каже, що прийшовши на посаду директора почала саме з цього. Адже раніше зоопарк був надзвичайно занедбаний, з антисанітарією та жахливими умовами для існування. Про стрімкий злет говорить і зменшення рівня смертності тварин  за останні роки.

Нині в Луцькому зоопарку проживають 365 тваринок, це 65 видів. Нових звірят купувати не планують, адже на першому плані зараз ремонтні роботи. Та й утримання наявного господарства річ непроста. У літній період на харчі для звірів щоденно йде близько 500 гривень. А ще є витрати на доставку їжі та електроенергію. А ще зараз потрібно думати про зиму, бо в зимовий період відвідувачів значно менше, тому потрібно щось заощадити.

Значну увагу новий директор звіринця Людмила Денисенко почала приділяти роботі з найменшими відвідувачами. До початку реконструкції заходи для діток планувалися ледь не щотижня. На сторінці зоопарку у «Фейсбук» розміщувалися відповідні анонси. Після ремонту ця робота поновиться з ще більшою сило. Людмила Денисенко планує створити гурток юнатів при звіринці. Бо у Луцьку є дітки, які дійсно люблять і цікавляться тваринами. Вони отримають додаткову можливість поспілкуватися зі звірятами і будуть маленькими помічниками для зоопарку.

Ольга КИРІЧОК і Олена РАЦКЕВИЧ,

м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Наталія
    Наталія

    Цікова, а замість унітаза дирка в підлозі це польський тред? Чи поляки ще не бачили туалет-ностальгію за сесером?

    27 липня 2015, 14:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися