13 людей, які відвідували луцьку піцерію звернулися до лікарів із симптомами гострого харчового отруєння .
Про це йдеться у сюжеті UA:Волинь.
Нині на лікуванні в обласній інфекційній лікарні – 10 людей, які минулого тижня відвідували луцьку піцерію, – розповіла директорка лікарні Любов Серба.
«Усі вони харчувалися в піцерії, споживали піцу, після чого відмітили в себе гострі шлунково-кишкові розлади, підвищення температури, були госпіталізовані. Стан середньої важкості – отримують відповідне лікування», – повідомила Любов Серба, медичний директор Волинської обласної інфекційної лікарні.
Лаборант Волинської обласної інфекційної лікарні Тетяна Кирилова робить посіви бактерій – так досліджують, що могло стати причиною отруєння людей.
"Дослідження 4 дні, на четверту добу ми маємо готовий результат. Чи це є сальмонела і яка саме, бо їх є декілька видів. Для нас це теж важливо, який тип”, - каже вона.
«Підтверджені у трьох осіб бактеріологічним висівом – сальмонела. Хвороба небезпечна своїм перебігом, у важкій формі проявляється важким станом зневоднення організму і іноді потребує навіть реанімаційних заходів», – розповіла Любов Серба.
Зі слів лікаря-епідеміолога Валентини Новачевської, 3-є інших відвідувачів піцерії нині лікуються вдома.
«Хворіти почали особи, які 10, 11, 12 липня відвідували цей заклад. Ми відібрали всі необхідні аналізи, зразки проб харчових продуктів, змиви – матеріал весь поки що в роботі. Всі замовляли піцу. А інгредієнти подібні.
Якщо говорити про сальмонельоз, то може бути любий харчовий продукт тваринного походження. А контамінувати можна взагалі все. До речі, захворів і кухар один, лежить також в інфекції», – розповіла лікарка.
Піцерія «Фелічіта» розташована на вулиці Винниченка. Двері – зачинені. Висить оголошення, що заклад тимчасово не працює.
«З’ясовуємо, чекаємо аналізів, щоб сказати чітко, що сталось. Мене просто немає, я зараз якраз долітаю до України, все з’ясуємо», – зазначив власник піцерії Віталій Бровін.
Нині в закладі проводять перевірку співробітники Держпродсподживслужби. Якщо порушення знайдуть – на його власників можуть накласти штраф, а заклад – тимчасово закрити.
«До 10 днів, якщо ми вбачаємо на 10, на 9 чи 5 днів – залежно від обсягу, виду порушень і за який час їх можливо усунути. За тими можливими недоліками , виявленими в ході перевірки буде прийматися рішення щодо подальшого вжиття заходів відповідно до законодавства», – розповів начальник управління ГУ Держпроспоживслужби у Волинській області Назар Орел.
Максимальне покарання, яке можуть понести власники піцерії за порушення вимог безпечності і якості харчових продуктів – штраф у розмірі 10 –ти мінімальних зарплат, - каже Назар Орел. Зі слів медичного директора обласної інфекційної лікарні Любові Серби, хворі з отруєнням можуть перебувати на лікування в них до 2-х тижнів.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!
Зацікавлена особа
Шановні журналісти,не пишіть неточностей!!!(((До речі, захворів і кухар один, лежить також в інфекції», – розповіла лікарка.))))...Так, захворів кухар,але не піцерії Фелічіта!!!