Що за дивні об’єкти бачили у небі над Луцьком?
Волинь

Що за дивні об’єкти бачили у небі над Луцьком?

2 травня 2020, 18:39
0
-1
Сподобалось?
-1

Минулого тижня лучанин Роман у вечірню пору вийшов на балкон покурити. Раптом його увагу привернув чіткий ряд яскравих зірок, які летіли на чистому небі. Аж рота відкрив від здивування, спостерігаючи за польотом невідомих об’єктів. Чи це не НЛО часом?! Перелякано погукав дружину, а сам спробував сфотографувати це диво. Та марно, камера чомусь не зафіксувала зображення. І жінка запізно прибігла – не встигла нічого розгледіти. Здивовано глянула на спантеличеного чоловіка: мовляв, ти не того? Наступного вечора, після 22-ї години, Роман знову побачив цей дивний політ! Благо, небо було чистим. Заліз в Інтернет і став шукати інформацію. Виявляється, у ті вечори не один він бачив у небі над Луцьком дивні об’єкти. У «Фейсбуку» люди запитували: «Хто в курсі – що це за парад супутників? Кому цікаво – спостерігайте». 

Як з’ясувалося, «летючі» зірки – це не кораблі інопланетян. Науковці пояснюють, що з 16 по 30 квітня мешканці Землі можуть спостерігати метеоритний дощ, який досяг свого піку 22 і 23 квітня. Таке явище щороку відбувається у квітні: проходячи через атмосферу Землі, метеорити згоряють і залишають довгі спалахи.

Але найімовірніше, що лучани бачили на небі супутники Ілона Маска. Згідно з його грандіозним проектом «Starlink», на орбіту на висоті від 300 до 580 кілометрів заплановано вивести 42 тисячі апаратів, які мають забезпечити Інтернетом мешканців усіх куточків нашої планети. Саме 22 квітня запустили чергову групу із 60 інтернет-супутників. А перші відправили ще у травні минулого року. Тож у грудні 2019-го і в березні цього року українці вже спостерігали незвичне явище – політ бачили у небі над Чернівцями, Рівним.

Забезпечити дешевим Інтернетом будь-яку точку Землі – це, з одного боку, хороша ідея. А з іншого, астрономи побоюються, що такі скупчення супутників погіршать спостереження за космічними об’єктами, наповнюючи небо смугами світла. Раніше такі апарати не становили проблеми, адже були надто дорогими. Але тепер їхня вартість значно знизилась, та й самі супутники стали невеликими (кожен вагою близько 200 кілограмів), що дозволяє їх відправляти чималими партіями.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися