Скільки заробітчан з Волині уже сплатили податки
Волинь

Скільки заробітчан з Волині уже сплатили податки

17 квітня 2021, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Платити чи не платити податки? Це питання задають собі багато заробітчан, які працюють за кордоном, адже закон зобов’язує в Україні задекларувати свої доходи. А відтак – сплатити податки. 1 травня спливає час для звітності за отримані доходи за минулий рік.

– Чи є різниця в оподаткуванні заробітчан, які працюють за кордоном офіційно, та тих, хто трудиться у тіні? – це запитання ми адресували начальнику головного управління Державної податкової Служби у Волинській області Світлані Савчук.

– Сплачувати податки в Україні – це обов’язок усіх громадян, незалежно від того, де вони отримують доходи. Але якщо людина працювала у країні, в якій діють аналогічні ставки оподаткування доходів фізичних осіб з Україною, то, сплативши податки за кордоном, у нас це робити не потрібно! На сьогодні це податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% та 1,5% військовий збір. Якщо за кордоном розмір податків менший, то в Україні доведеться сплатити різницю, а коли такий же – то нічого. Але декларацію про майновий стан і доходи подавати обов’язково, – наголошує Світлана Савчук. – Якщо ж громадянин працював за кордоном неофіційно та не має довідки про отримані доходи, то все одно мусить задекларувати доходи в Україні. Потрібно подати декларацію про отримані за кордоном доходи з офіційною довідкою звідти.

– До 1 травня залишилося зовсім мало часу. Скільки волинян уже задекларували свої доходи, отримані за кордоном?

– На сьогодні відзвітувалися трохи менше 200 волинян. Вони задекларували близько 11 мільйонів гривень закордонних доходів. Серед них є мільйонер, котрий зазначив у декларації 5,3 мільйона гривень іноземних доходів і задекларував до сплати 1 мільйон гривень податків.

– Якщо людина справно сплатила податок з такого доходу, чи може вона розраховувати на зарахування в Україні стажу за цей період?

– Ні, декларування доходів не передбачає права на отримання страхового стажу, оскільки він розраховується залежно від сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працедавцем за найманого працівника або ж добровільно – громадянином. Тим заробітчанам, які не задекларують свої доходи, загрожує адміністративна відповідальність.

Від редакції додамо: українці, які працюють за кордоном, можуть  сплачувати також і внески до Пенсійного фонду України. Зараз ці відрахування добровільні, але вже було кілька спроб зробити їх обов’язковими.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися