Вийшла нова книжка Євгена Хотимчука «Доля матері»
Волинь

Вийшла нова книжка Євгена Хотимчука «Доля матері»

16 серпня 2023, 15:39
0
0
Сподобалось?
0

У видавництві «Вісник+К» вийшла нова книжка Євгена Хотимчука «Доля матері». Це доповнене видання книжки «Рідна мати моя», що побачила світ у 2016 році. Сюди увійшли повість «Вивезенці», новели про матір, оповідання про простих сільських людей. Найголовніша цінність книжки –  всі історії взяті з життя, у них море правди і щирості. Оповідання – це спогади автора про свою маму і про ваших матерів.

«Це скалочки пам’яті про маму»

Переконана, що новели про гірке сирітське життя матері шеф-редактора «Вісника+К»  Євгена Хотимчука нікого не залишать байдужим. А особливо старе фото на обкладинці, де мама Афанасія з першим чоловіком Степаном ніжно та несміливо тримаються за руки, видно, яка велика любов єднає їхні серця. Цьому знімку скоро буде сто літ! Вони, молоді і закохані, ще не знали, які жахливі випробування попереду вготувала їм доля! На жаль, у 1943 році Степан загинув, воюючи у лавах повстанців. А Афанасію Іовну чекало друге заміжжя, народження і смерть маленьких діток. Жінка оплакувала свого Степана і просила синів: «Знайдіть могилу Стьопки». Лише після її смерті з розповідей очевидців, старожилів Євген Хотимчук зміг відшукати могилу Степана Пархомчука та інших повстанців – і таким чином виконав материн заповіт. Про це – у книжці «Доля матері», в яку увійшли нові новели про матір.

– Це скалочки пам’яті, що виринають, як острівки добра й тепла, – ділиться сокровенним автор Євген Хотимчук, – про неньку в безмежному морі життєвих буднів і негараздів, проблем та неспокою. Чому я приділяю так багато уваги своїй матері? Бо чим більше прибавляється літ, додається й розуміння, якою мудрою людиною  вона була, як багато зробила для мене. Проста неграмотна сільська жінка з двома класами церковно-приходської школи, зате з великим добрим серцем, теплою, щирою душею. Моя мати воістину свята.

Євген ХОТИМЧУК, студент університету, з мамою у Львові, 1973 рік

Молилася до фотографії Афанасії, щоб… проїхати кордон

Наші читачі з нетерпінням чекають нових книжок Євгена Яковича, бо кажуть: «Хотимчук пише гарно і просто». Бо зачіпає струни людської душі, розповідає те, що тривожить кожного, піднімає такі теми, які пережили інші. Особливо гарно відгукується про творчість Євгена Хотимчука наша читачка аж з далекої Луганщини Ганна Ковічка. Тепер її село Городище Біловодського району окуповане, тому, на жаль, ми не отримуємо від неї звісток. А до великої війни вона щомісяця писала до редакції листи і розповідала про себе, її історії ми не раз публікували на сторінках журналу «Люди і долі». Пам’ятаю, як кілька років тому вона подзвонила до нас і розповіла неймовірний випадок:

– Їхала я у москву. А оскільки дуже люблю читати Хотимчука, то взяла його книжки в дорогу, бо вони про наше бідове дитинство 1950-х. Книжки вже затерті, а такі дорогі серцю. Не повірите, але фото мами Євгена Яковича у книжці «Рідна мати моя» допомогло у дорозі! У поїзді російський прикордонник почав ритися у моїй торбі і побачив книжку «Байструк», яку я дуже люблю, бо ніби написана про мене. «А што ето такоє значіт?» «Ото бачите мене перед собою? Я такий же байструк. Бо народила мене мати не в шлюбі і все життя маю гірку сирітську долю байструка». Та все ж прикордонник не залишив мене в спокої і далі рився у торбі. А я непомітно стала молитися до портрета мами Євгена Хотимчука – Афанасії, щиро просити, щоб мені допомогла. І сталося диво! Прикордонник відчепився, ще й віддав мені честь і побажав щасливої дороги. А я благополучно доїхала до лікарні, пройшла обстеження і щасливо повернулася додому. І з того часу завжди прошу маму Афанасію, щоб дала мені сили і здоров’я. Дуже вам дякую, Євгене Яковичу, за такі гарні оповідання!

Олена ПАВЛЮК


Книгу «Доля матері» можна придбати у відділеннях «Укр­пошти» або замовити післяоплатою в редакції «Вісника+К» за телефонами: 067-3617717, 066-2108811.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися