Щодня робіть собі свято
Волинь

Щодня робіть собі свято

11 квітня, 18:00
0
0
Сподобалось?
0

Тоді жити буде веселіше, краще

Четвертого квітня минув рівно рік, як я повернувся з Чехії, де лікувався. Почуваюся незрівнянно краще. Життя сприймається зовсім по-іншому, як було до важкої хвороби. Чомусь час став летіти швидше. А взагалі світ такий милий і прекрасний.

Та досить про печальне

Про перипетії лікування розповідав у «Віснику+К» 14 грудня минулого року. Написав з подробицями про муки, які довелося перенести через чиюсь халатність, недбальство. Багато приділив уваги лікуванню в Чехії, розповіді про молодого, але дуже толкового лікаря Сергія Гаврилюка.

Сьогодні можна лишень здогадуватися, чим би уся ця історія закінчилася, якби не Чехія. Тепер з радістю називаю цю країну своєю другою батьківщиною. Бо саме завдяки їй, моєму спасителю Сергію, іншим чеським медикам топчу ряст на цій землі, радію життю.

Хочу поділитися з вами, що після тих страшних потрясінь усе довкола сприймається зовсім по-іншому. Сказав би: тонше, гостріше. Помітно швидше летять дні. Світ став добрішим, цікавішим.

Признаюся, по життю я сова. Люблю довго сидіти, особливо, як пишу вечорами. А вранці – поспати. Тепер же чомусь пробуджуюся рано: о п’ятій, шостій, а іноді й четвертій годині. Як же тішуся, коли до сходу сонця починають співати-щебетати пташечки! Не можу наслухатися. Вони сповіщають про прихід нового дня. Щойно бризнуть перші промінці сонця, як цей розвеселий хор примовкає. І коли погожа днина, світла паляниця поволеньки піднімається над горизонтом. Ну як не радіти, не тішитися разом із птаством цьому! Бо ж д

о нас прийшов черговий день, чергові радощі та турботи. Головне, що ми можемо його бачити, жити. Хіба це не щастя!

Зустріч через пів століття. Автор роману «Калиновий щем» з головною героїнею

Воюю за життя, за себе

Та далеко не всі у нас в Україні можуть насолоджуватися життям. Як-от наші хлопці, славні воїни на передовій. Вони б’ються за нашу волю, за світлі ранки, за нас. І скільки їх уже віддали молоді життя. Низько-низько схиляю перед ними сиву голову. Честь і слава їм! Хай згине проклятий кацап навічно!

А я теж воюю за себе, за життя. Дуже трудно. Заново вчуся ходити, триматися на ногах. Стараюся щось робити. Уже посіяв на грядці кріп, посадив цибулю. Вони сходять. А я тішуся тим, як мала дитина.

27 лютого, коли було дуже тепло, посадив ранню картоплю. Дехто крутить біля скроні пальцем. Мовляв, дивак. Не всі ж бо знають, що роблю це зо два десятки літ. Шостого червня, на День журналіста, постійно пригощаю колектив молодою картоплею. Так, очевидно, буде і нині.

Щопонеділка ходжу на роботу. Редакторські справи передав синові Володимиру. Щось раджу колегам, підказую. З моїм то досвідом. До речі, нашій газеті 25 квітня виповниться двадцять вісім років. Через два роки ювілей – так хочеться дожити. Ще займаюся книжками. Торік у серпні підготував до друку книжку «Доля матері». Це доповнене перевидання книги «Рідна мати моя». Сюди увійшли твори, написані в останні роки. Про матір і не тільки.

Дуже радію, що тираж у дві тисячі примірників уже майже розійшовся. Значить, люди беруть, читають, моє писання комусь потрібне. А що може бути ліпше за це?

Чотири свята на четверте квітня

Четвертого квітня у мене було чотири свята. Як уже згадував – рівно рік минув, як повернувся з Чехії. У цей день закінчив своє нове оповідання. Кілька місяців тому підготував книжку «Недоспівана пісня», куди увійшло дві нових повісті «Шпулька» та «Недоспівана пісня». А також роман «Калиновий щем». Він відредагований, доповнений, побачив світ у 2019 році. Але дуже мізерним тиражем. Його мало людей прочитало. Було багато дзвінків, листів з проханнями надрукувати цю книжку ще.

Роман для мене дуже дорогий у першу чергу тому, що він автобіографічний. Там дуже багато описано про життя автора, перше кохання. І взагалі про те, як я став тим, ким є, чого добився у житті. Вихід «Недоспіваної пісні» планувався на початок травня, а подзвонили з друкарні четвертого квітня – книжка готова. То ще одне свято. Заглянув на грядку – а там зійшла картопля. Чим не свято? От і вийшло, що у четвертий день четвертого місяця двадцять четвертого року трапилося чотири свята. А в мене число чотири щасливе.

Окремо кілька слів хотів би сказати ще про книжку «Недоспівана пісня». В однойменній повісті розповідаю про життя свого близького товариша дитинства. Нелегка йому випала доля, навіть трагічна. Сподіваюся, викличе великий інтерес.

Не менш цікава й повість «Шпулька». Уже ніби звично, коли сім’ю залишає батько. А от коли матір... Як переносять це діти? Ніхто не здогадується. Отут ви й заглянете у душу і серце хлопчини, котрий проніс крізь усе життя біль та образу на матір. І звичайно ж, мій улюблений роман «Калиновий щем». Навіть не сумніваюся, що він вам сподобається.

До речі, в «Ютубі» є фільм про мене «Мільйон Євгена Хотимчука». Якщо комусь цікаво, знайдіть і подивіться. Коли хтось із старших не вміє, хай підкажуть вам діти чи онуки.

Отак і живу, роблю собі свята, радію кожному дню, кожній годині, кожній хвилині. Дякую Богу, що мені їх дає.

Євген ХОТИМЧУК,

шеф-редактор газети «Вісник+К»,

Заслужений журналіст України

Книгу «Недоспівана пісня» з 1 травня можна буде придбати у відділеннях «Укрпошти». 

При бажанні зайдіть у редакцію «Вісника+К» (пр. Перемоги, 15, м. Луцьк) 

або замовте післяплатою за телефонами: 067-3617717, 066-2108811.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися