як захистити дітей від російських ракет
Волинь

як захистити дітей від російських ракет

16 вересня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Повномасштабне вторгнення росії змусило Україну обороняти не лише зовнішні кордони, але й готувати внутрішні тили. З перших днів війни і влада, і громадяни зрозуміли, що потрібні надійні сховища для захисту від російських ракет та дронів. Такими укриттями здебільшого стали підвали та інші пристосовані приміщення, які відповідали елементарним вимогам безпеки.

Нещодавно з’явилася інформація, що для Волині на облаштування укриттів у школах з державного бюджету передбачили 47 мільйонів 163 тисячі гривень. Ці гроші спрямували на чотири заклади у Ківерцівській, Луцькій, Ковельській та Боратинській громадах. Тут навіть без коментарів зрозуміло, що цього дуже мало.

Ми побували у кількох громадах Волині і побачили, як намагаються захистити дітлахів і школярів. У селищі Олика рішуче взялися до справи власними силами, не стали чекати державної дотації з бюджету і все зробили за два місяці. Адже з лютого минулого року учні навчалися дистанційно і малюки не відвідували дитячий садок.

– Укриття ми будували господарським способом і витратили один мільйон гривень, – розповідає заступник селищного голови Валентин Павловський, з яким ми разом спускаємося у підвальне приміщення. –  Стіни звели із фундаментних блоків, накрили бетонними плитами, зверху поклали арматуру, залили бетоном і засипали землею. Зроблено два входи: один для вихованців садочка, інший – для школярів. Загальна площа 375 квадратних метрів, тут може розміститися понад 500 людей.

Новозбудоване підвальне приміщення ще пахне свіжою побілкою, вже встановлено лавки, в кутку – біотуалети, проведено світло, також приготували генератор на випадок перебоїв з електроенергією.  У разі повітряної тривоги тут вистачить місця дітям та вихователям з садочка та учням і всім працівникам школи.

У Дернівському ліцеї Олицької громади також облаштували укриття на базі одного із корпусів школи. Його обклали піском і тимчасово дозволили використовувати, поки не збудують нове.

Цуманська школа за кількістю учнів – одна з найбільших у нашій області. Тут навчається понад 1250 дітей. Від початку війни у закладі не припинялося навчання, адже мають можливість захистити своїх вихованців та педагогів.

Відчиняємо важкі металеві двері, спускаємося у сховище разом із заступником директора Лесею Зубенко. На сходах зроблено металевий пандус для людей з особливими потребами, щоб можна було заїхати на інвалідному візку.

– У нас надійне й просторе укриття, – розповідає педагог. – Тут достатньо приміщень і класних кімнат, щоб розмістити всіх наших учнів і вчителів. Проведено воду, є туалети. Сховище опалюється, встановлено котел, працює система вентиляції. Зверніть увагу на велику яскраву картину на стіні «Україна – Божа земля». Ця робота зроблена руками наших старшокласників під час повітряних тривог.

У цуманському дитячому садку також обладнали укриття. Для найменших – дитячі ліжечка з постільними наборами, на бетонній підлозі – килимове покриття. Тепер заклад повноцінно працює і приймає вихованців.

– У нашому дитячому садку «Сонечко» працює 11 груп і 200 діток, – розповідає завідувачка Катерина Новосад. – Обладнали сховище і розпочали навчальний рік. Тут місця вистачить для всіх наших діток і вихователів.

Одне з найкращих укриттів, яке мені вдалося побачити – у Колківському центрі професійно-технічної освіти Луцького району. У ньому навчається понад 600 студентів. Тут облаштували сховище площею 700 квадратних метрів в українському стилі, що нагадує повстанську криївку. Ще в одному залі – сучасний євроремонт. Разом із директором закладу Людмилою Панасюк спускаємося у підвальне приміщення.

– Частину коштів нам виділила обласна рада, завдяки голові Григорію Недопаду. Він нещодавно у нас побував і бачив результати роботи, – розповідає пані Людмила. – У приміщенні обладнали сучасний санвузол з душовою кабіною, проведено всі комунікації, інтернет, обладнали медичний пункт. Маємо лежаки і ковдри, коли буде холодно.

На стінах в укритті – традиційні народні рушники, український прапор, великий інформаційний стенд про Колківську повстанську республіку, картини з пейзажами, старовинний посуд, таке враження, ніби перебуваєш у музеї. Частину сховища обладнали для навчання студентів, поставили парти й стільці, аби освітній процес на випадок повітряної тривоги не переривався. 

Для захисту дітей на Волині споруджено два модульних укриття. Одне з них у Шацькій громаді Ковельського району – в селі Світязь, адже у місцевому ліцеї понад 300 учнів. Уся конструкція складається з бетонних блоків. Кошти виділили з бюджету громади.

– У нас укриття довжиною 40 метрів і розраховане на 150 людей, – розповіла директор закладу, – тому навчання буде у дві зміни.

***

На Волині у 551 школі навчається понад 136 тисяч учнів, з них більше 10 тисяч – першокласники.

– У зв’язку з безпековою ситуацією, я не можу озвучити точну кількість укриттів. Протягом всього літа і попереднього навчального року наші заклади й територіальні громади обладнали ще 27 укриттів для шкіл, – розповіла начальниця управління освіти й науки Волинської обласної військової адміністрації Наталія Матвіюк.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися