Укриття у сільській школі – з класами і спортзалами
Україна

Укриття у сільській школі – з класами і спортзалами

24 червня 2023, 15:47
0
0
Сподобалось?
0

Минулого літа «Вісник+К» розповідав про фінські бомбосховища. Лише у столиці Гельсінкі вони можуть заховати майже мільйон жителів. У бункерах розміщено спортивні споруди, стадіони, басейни, автостоянки, бари. Коли ми роздивлялися фото фінських бомбосховищ, то це здавалося якоюсь європейською фантастикою, порівняно з нашою українською реальністю. Проте і у нас вже з’явилося таке укриття. У селі Гатне на Київщині з підвалу місцевого ліцею зробили сучасне бомбосховище. Під час перегляду відео відразу й не зрозуміла: це якась елітна столична школа десь у Швеції чи Норвегії?! Та ні – це укриття у сільській україн­ській школі. Ще у жовтні минулого року в Гатному шукали підрядника, який би зміг облаштувати для дітей комфортне бомбосховище у підвалі.

– А вже сьогодні це не страшне підвальне приміщення площею 700 квадратних метрів, а цілий комплекс, де діти можуть перебувати під час повітряної тривоги, – розповідає сільський голова Гатного Олександр Паламарчук. – Тут є все необхідне для навчання та відпочинку. Сховище обладнали телевізорами, інтернетом, санвузлами, душовими кабінками, генераторами, тут є п’ять тренерських й чотири зали з інтерактивними дошками. У сховищі  встановили професійну припливно-витяжну вентиляцію з терморегулюванням повітря, яка розрахована до 1000 квадратних метрів. Також обладнані два входи-виходи. Облаштування такого укриття обійшлося у близько 11 мільйонів гривень – кошти з місцевого бюджету та співфінансування з обласного.

У подальшому в бомбосховищі планують облаштувати спортивну школу. Батьки зізнаються, що діти не бояться спускатися в таке укриття і не хочуть звідти йти, бо тут їм цікаво, а головне – не страшно. Під час навчання в укритті перебувають лише учні, в інший час – і жителі села.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися