У Луцькій громаді працюють над вирішенням проблеми очисних споруд в селі Липляни
Волинь

У Луцькій громаді працюють над вирішенням проблеми очисних споруд в селі Липляни

26 жовтня 2023, 15:16
0
0
Сподобалось?
0

20 жовтня відбулося розкриття тендерних пропозицій по тендеру щодо реконструкції очисних споруд в селі Липляни в рамках проєкту співпраці з Європейським інвестиційним банком

Учасниками тендеру стали представники України, Європи і Північної Америки. Важливість цього інфраструктурного проєкту – поза сумнівом. Ми неодноразово розповідали про необхідність капітальної реконструкції очисних, що забезпечить їх надійну роботу на найближчі років 30, а також стане запорукою збереження екології і якісного очищення стічних вод відповідно до сучасних стандартів.

Варто відмітити, що до досягнення нинішнього етапу проведено важку і тривалу роботу з подолання бюрократичних перешкод, юридичних колізій і ряду змін, викликаних нестабільністю й війною. Але, попри всі перешкоди, Луцьк лишився одним з небагатьох міст в Україні, яке зараз активно реалізує проєкти такого масштабу.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Однак на даному етапі виникає два «але». Перше – в червні цього року Луцька міська рада фактично надала можливість суміжним громадам використати міську інфраструктуру водовідведення для задоволення потреб об’єктів на суміжних територіях.

Міська рада підтвердила, що може розглядати варіант, коли на очисні споруди в селі Липляни будуть поступати відходи з сусідніх громад.

Але громадам потрібно було визначитися, чи будуть вони самотужки вирішувати проблему відсутності власних очисних споруд, чи у співпраці з Луцьком.

Проте за кілька місяців жодна з суміжних громад не відреагувала на необхідність вирішення ситуації, не надала жодних пропозицій з вирішення проблеми.

Фактично всі пропозиції Луцька було проігноровано. І як результат – на останньому етапі було змінено функціональні гарантії щодо реконструкції очисних споруд села Липляни – обсяги стоків, передбачених проєктом, скорочено із 60 тисяч метрів кубічних на добу до 42 тисяч метрів кубічних на добу.

А це – фактична потреба виключно Луцької територіальної громади. Отже суміжні громади будуть вимушені оперативно будувати власні очисні споруди, щоб швидко забезпечити приєднання об’єктів до cвоїх власних очисних споруд.

Наступне «але» – попри всі позитивні досягнення і вдалий результат ми розуміємо, що реалізувати ініціативу буде вкрай складно, враховуючи незрозумілі процеси з тарифоутворенням, відстороненість державних інституцій від вирішення проблем, що виникають в питанні реалізації складного міжнародного проєкту.

Однак, для Луцька цей проєкт – один із найважливіших за всю історію України. Тому буде докладено максимум зусиль, щоб втілити задум, вийти на новий рівень розвитку Луцької громади і максимально наблизитися до Європейських стандартів.

Адже водоочищення – один із провідних критеріїв на шляху Євроінтеграції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися