На Волині  місцеві фермери вирощують «пекінку» для цілого регіону
Волинь

На Волині місцеві фермери вирощують «пекінку» для цілого регіону

6 листопада 2023, 10:09
0
0
Сподобалось?
0

У селі Хорохорин Торчинської громади – сезон збору пекінської капусти. Цю овочеву культуру почали вирощувати тут на початку 2000-х.

Як розповів Суспільному староста села Анатолій Мельничук, досвід вирощування «пекінки» місцеві жителі привезли із заробітків на фермерських господарствах Польщі.

«Пекінська капуста і полуниця – це дві сезонні культури, які культивуються у нашому селі. Чому? Бо вони сезонні, цілий рік дають роботу. Кожен другий займається пекінською капустою», — зазначив Анатолій Мельничук.

З пів гектара поля зібрав салатну капусту житель Хорохорина Олександр Крук. Він розповів: овочі зберігає на складі, який спеціально побудував для капусти — він розрахований на 70 тонн овочів.

«Зложена рівненько, дивіться, не мнеться, не душиться. Тут ще все буде утеплюватися, буде підлога робитися», — сказав фермер.

Поки говорити про врожайність пекінської капусти й те, чи вигідно було займатися нею цього року рано, зазначив волинянин Олександр Крук.

«Затрати на те усе, ви давіться самі, там міндобрива щороку у плюс, там міндобрива, уся хімія, бо ж треба від шкідника оприск зробити, усе іде до верху. Але, аби був мир, ми люди працьовиті. Буде мир, буде спокій, а ми будемо працювати далі», — говорить чоловік.

Зі слів Олександра Крука, пекінську капусту місцеві везуть продавати в Київ або ж у Львів на один із найбільших оптових ринків сільгосппродукції в західній частині України.

«Є люди, які садять капусту і здають її відразу з поля, але відразу з поля, то ціна така невелика, порівняно з минулим роком, то смішна ціна, і по 7 і по 9.І по 10-11, як з ким домовишся», — зазначив фермер.

Волинянин додав, що зараз селяни-одноосібники шукають собі шляхи доходу та пробують вирощувати різні види капусти, зокрема круглу капусту білокачанну, цвіту та броколі.

На Волині пекінську капусту вирощують тільки селяни-одноосібники, які забезпечують потреби ринку в регіоні. Через це, розповів начальник відділу рослинництва обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш, сільгоспвиробники у промислових масштабах цією овочевою культурою не займаються.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися