У Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці: які саме
Волинь

У Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці: які саме

26 січня, 10:12
0
0
Сподобалось?
0

З січня минулого року і дотепер у Луцькій громаді перейменували понад 90 вулиць, провулків та скверів. Це пов’язано з процесом декомунізації та дерусифікації.

Проте, наприкінці січня спливає термін, до якого органи місцевого самоврядування повинні перейменувати вулиці, а таких у місті понад 30. Тож відповідна комісія міськради подасть на розгляд луцьких депутатів пропозиції щодо перейменування ще 4 вулиць міста.

Про це стало відомо під час засідання комісії з впорядкування назв вулиць Луцької громади - пише ВСН.  

Члени комісії розглянули 12 питань щодо перейменування вулиць громади. Серед них - перейменування вулиці Ландау на вулицю Дениса Костюка. Заступниця голови комісії Софія Гула розповіла, що результати електронного голосування громадян щодо цього - однозначні.

«В результаті електронного голосування ми отримали 43 голоси «за» перейменування вулиці на честь Дениса Костюка. Інших варіантів запропоновано не було, тому їх не розглядали».

Нагадаємо, Денис Костюк загинув 22 березня минулого року під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Бахмут Донецької області, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України.

Загалом, на розгляд депутатів під час наступної сесії Луцької міської ради запропонують перейменування чотирьох вулиць громади. Комісія вирішила доручити департаменту архітектури та містобудування підготувати проєкти рішеннь щодо перейменування таких вулиць:

  • вулиці Гризодубової на вулицю Василини Демчинської (Василина Степанівна Демчинська - організаторка медичної допомоги повстанцям УПА, уродженка села Піддубці, тепер Луцького району);
  • вулиці Ландау на вулицю Дениса Костюка;
  • вулицю Захарова на вулицю Князя Романа;
  • вулицю Левітана на вулицю Степана Ленкавського (Степан Ленкавський - український політичний діяч, публіцист, один із ідеологів Організації українських націоналістів).

Перейменування 8 вулиць не погодили

Стосовно ж 8 вулиць, обговорення перейменувань яких також було на порядку денному комісії, думки розділилися. Зокрема, щодо перейменування вулиці Брюллова на вулицю Наталени Королеви.

«Як і на минулих голосуваннях, я підтримував пропозицію перейменування вулиці Брюлова на вулицю Миколи Сціборського, моя позиція залишається незмінною», - зауважив голова комісії Михайло Щур.

В результаті голосування члени комісії не прийняли рішення щодо перейменування вулиці Брюллова на вулицю Наталени Королеви.

Також спірним виявилося питання перейменування вулиці Чернишевського на вулицю Симона Петлюри.

«У громадських слуханнях взяло участь троє осіб, які погодили таке перейменування», - зазначив Михайло Щур.

Депутатка Луцькради та членкиня комісії Алла Доманська зазначила, що пропозиція щодо перейменування цієї вулиці подали самі ж мешканці. Проте, заступниця голови комісії Софія Гула зауважила, що по нумерації будинків на цій вулиці виникла плутанина і рішення варто відкласти:

«Є 2 вулиці: Черчинська та Чернишевського. Коли утворилася вулиця Черчинська була частково змінена нумерація по вулиці Чернишевського, тож на сьогодні маємо плутанину. Якщо ми будемо перейменовувати вулицю Чернишевського - нам потрібно чітко прописати нумерацію будинків».

В результаті голосування щодо вулиці Чернишевського рішення про перейменування було не прийнято членами комісії.

Загалом члени комісії не погодили пропозиції перейменувати такі вулиці:

  • вулицю Брюллова на вулицю Наталени Королеви;
  • вулицю Брюллова на вулицю Сціборського Миколи;
  • вулицю Рахманінова на вулицю Олени Казимирчак-Полонської;
  • вулицю Декабристів на вулицю Князя Василька;
  • вулицю Жуковського на вулицю Павла Полуботка;
  • вулицю Трункіна на вулицю Василя Івахіва;
  • вулицю Чернишевського на вулицю Симона Петлюри;
  • вулицю Арцеулова на вулицю Севастопольської авіабригади.

До слова, 1 січня нинішнього року у Луцьку стартувало громадське обговорення перейменування вулиці на честь 28-річного загиблого Героя. Йдеться про вулицю Крилова, яку  планують перейменувати на вулицю Миколи Мялковського, що загинув 4 грудня 2023 року на війні. Триватиме обговорення до 1 березня 2024 року.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися