На Житомирщині пенсіонери вийшли на мітинг: вимагають не перераховувати чорнобильські  доплати до пенсії
Житомирщина

На Житомирщині пенсіонери вийшли на мітинг: вимагають не перераховувати чорнобильські доплати до пенсії

7 березня, 10:15
0
0
Сподобалось?
0

На Житомирщині, в Коростені, пенсіонери-чорнобильці перекривали Варшавську трасу через зменшення доплат і були готові до сутичок з поліцією.

Про це йдеться у повідомленні Коростенської міської ради – пише VSN.

 Спершу люди вийшли до міської ради, а потім перекрили трасу Київ-Варшава.

Як пояснила директорка комунального підприємства «Коростеньмедіа» та місцева журналістка Світлана Барановська, вже другий місяць пенсіонери-чорнобильці отримують замість 13 тисяч гривень доплат до пенсії всього 3 200 гривень. Йдеться про доплати до пенсій пенсіонерам, які не працюють і які проживають у зоні радіоактивного забруднення.

За словами Барановської, люди скаржаться, що через аварію на Чорнобильській АЕС мають погане здоровʼя, а державі на них нібито «наплювати».

Тому 6 березня пенсіонери вийшли на мітинг під стіни міської ради. Барановська розповіла, що під час мітингу під міською радою сталася «бійка» з поліцією, а одній жінці стало зле і їй викликали «швидку».

Зрештою до протестувальників вийшов міський голова Володимир Москаленко, який пояснив, що рішення про перерахування доплат не перебуває в компетенції місцевої влади.

Втім, він запевнив, що міська рада працює над зверненням до Конституційного Суду. За його словами, також уже є звернення сесії міської ради до президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів. Також Москаленко заявив, що влада веде перемовини з Пенсійним фондом і виконавчою службою, щоб повернути доплати.

Проте мітинг пенсіонерів-чорнобильців не завершився, а переріс у блокаду траси Київ-Варшава.

Люди перекрили рух автотранспорту, зазначили в міськраді. Судячи з фотографій, протестувальники ходили пішохідним переходом, щоб ускладнити проїзд транспорту.

Як раніше писав нардеп від області Володимир Арешонков, який входить до робочої групи з "чорнобильських" питань, певна кількість пенсіонерів у грудні 2023-го та січні 2024 року року через адвокатів звернулися до виконавчої служби щодо перегляду доплат до пенсій за рішеннями судів, розраховуючи на збільшення сум доплат.

Проте, за його словами, через зміни до Держбюджету цього року зафіксовано сталу суму мінімальної зарплати для обрахунку виплат за рішеннями судів – 1 600 грн. Тобто ці заявники можуть постраждати, отримавши в рази меншу доплату – всього 3 200 грн.

Усім іншим пенсіонерам, хто не звертався з такою заявою до Управління забезпечення примусового виконання рішень у Житомирській області, доплата до пенсії не зменшиться і нараховуватиметься на рівні минулого року, наголосив він.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися