ПАРЄ позбавила РФ права голосу. Росіяни образились — думають про припинення участі в Європейській конвенції з прав людини
Світ

ПАРЄ позбавила РФ права голосу. Росіяни образились — думають про припинення участі в Європейській конвенції з прав людини

29 січня 2015, 00:41
0
0
Сподобалось?
0

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо Росії, якою наклала на РФ дипломатичні санкції, позбавивши росіян права голосу в ПАРЄ.

За ухвалення документа проголосувало 160 депутатів, проти - 42, повідомляє зі Страсбурга кореспондент «Європейської правди».

У схвалених нормах документа ПАРЄ поширила на РФ низку незначних обмежень до кінця 2015 року. Росіяни не матимуть права брати участь у місіях зі спостереження за виборами, бути доповідачами, а також бути призначеними у якості представників ПАРЄ в інших органах.

Ухвалена норма звучить таким чином: «На додаток до цих санкцій асамблея вирішила призупинити право голосу, право бути представленим в Бюро ПАРЄ, президентському комітеті та постійному комітеті (керівних органах) асамблеї. Однак асамблея вирішила повернутися до перегляду цього питання в квітні».

Ця поправка стала компромісною, вона передбачає, що при відкритті наступної сесії асамблея має оцінити, чи зробила Росія якісь кроки для деескалації ситуації на територіях України, Грузії та в Придністров’ї, окупованих її військами або проросійськими силами.

І поправка, і кінцеве рішення були підтримані переважною більшістю депутатів.

Також ПАРЄ прийняла рішення, за яким Росія має звільнити Надію Савченко протягом 24 годин.

Реакція російської делегації не забарилася. Як завжди кремлівські політики зробили своєрідні висновки. Російська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи зупиняє свою участь в діяльності ПАРЄ та будь-які контакти з асамблеєю до кінця року.

Про це повідомив керівник делегації, глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков після голосування щодо резолюції, яка позбавила депутатів РФ права голосу в цьому органі.

Пушков підкреслив, що російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Савченко і свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ.

Він також повідомив, що Москва всерйоз розглядає можливість виходу з Ради Європи, тобто припинення участі в Європейській конвенції з прав людини.

«Питання про участь Росії в РЄ буде розглянуто в кінці 2015 року, виходячи з політичних умов, які будуть сформовані на той час. Я хочу зазначити, що досі Росія ніколи не розглядала таку можливість. Між тим сьогоднішнє рішення ПАРЄ ставить таке питання на порядок денний», - заявив депутат.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися