Сьогодні в Росії поминають журналістку Анну Політковську, яка поплатилася життям за критику Путіна
Світ

Сьогодні в Росії поминають журналістку Анну Політковську, яка поплатилася життям за критику Путіна

30 серпня 2015, 09:08
0
0
Сподобалось?
0

Убитій 9 років тому в день народження Путіна журналістці «Нової газети» сьогодні би виповнилося 57 років.

Рідні, близькі та колеги збираються в ці дні біля могили Анни на Троєкуровському кладовищі. Багато її читачів, прихильників, громадські активісти і навіть політики приїжджають до будинку на Лісовій вулиці, де мешкала оглядач «Нової газети» і де трагічно обірвалося її життя. Люди приносять квіти, ставлять свічки. 

Останніми роками − ніяких промов або виступів. У перші роки після вбивства Політковської опозиційні партії та громадські рухи проводили мітинг її пам’яті 30 серпня. Цього разу, судячи з анонсів, ніякої акції не планували. 

Анна Політковська мала опозиційні погляди, не боялася критикувати Путіна, за що і була застрелена у під’їзді власного будинку восени 2006 року. Останнім днем на землі для Анни стало 7 жовтня - день народження президента, про злочини якого вона відмовлялася мовчати. Смерть Політковської піднесли Путіну до його 54-річчя як подарунок. 

Вбивство було замовним. Як запевняють близькі та колеги, Політковську застрелили за дві години до того, як вона повинна була відправити в друк результати сенсаційного розслідування про тортури в Чечні. У журналістському матеріалі фігурувало прізвище Кадирова. Наступного дня після убивства міліція вилучила жорсткий диск і зібраний авторкою матеріал до статті.

Ганна Політковська народилася в 1958 році в Нью-Йорку в сім’ї радянських дипломатів, українців за походженням. Її дівоче прізвище - Мазепа. Батько Ганни, Степан Федорович Мазепа, народився в селі Костобоброви Семенівського району Чернігівської області, був співробітником місії Української РСР при ООН.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися