На підтримку невизнаних квазі-республік Росія витрачає $5 млрд у рік
Світ

На підтримку невизнаних квазі-республік Росія витрачає $5 млрд у рік

16 вересня 2015, 14:43
0
0
Сподобалось?
0
Росія дуже щедра, коли йдеться про підтримку сателітів — невеликих невизнаних або напіввизнаних державних утворень (statelets) на просторах колишнього СРСР. Навіть на початку 1990-х, коли Росії довелося боротися за збереження власної цілісності, Кремль знайшов час і гроші для того, щоб підтримати Абхазію та Південну Осетію, що відкололися від Грузії, та Придністров’я, яке проголосило незалежність від Молдови. З часом масштаби цієї підтримки росли, так само як і кількість спірних територій, яким РФ надавала допомогу. Stratfor вирішив підрахувати, у скільки фінансування квазі-держав обходиться Москві сьогодні.
 
До старшеньких квазі-державок, які все ще смокчуть російську цицьку, — Південної Осетії, Абхазії та Придністров’я — додалися невизнані Донбабве і Лугандон — так звані ДНР-ЛНР. На додачу Росія взяла на себе фінансування «віджатого» в України Криму з населенням у 2 млн осіб.
 
За оцінками Stratfor, щорічна підтримка Абхазії з боку РФ становить близько $300 млн, ще по $100 млн витрачається на Південну Осетію та Придністров’я. За кошт Москви у цих псевдодержавах фінансуються витрати місцевих бюджетів, виплачуються пенсії і так далі (підтримка цим не обмежується — так, Придністров’я роками фактично безкоштовно отримувало від Росії газ, накопичивши кілька мільярдів доларів заборгованості).
 
До цього дослідницьке агентство додає щонайменше $2,4 млрд, виділених на підтримку Криму в 2015-му (без урахування військових витрат). У цілому федеральна цільова програма розвитку півострова до 2020 року передбачає виділення 708 млрд рублів фінансування ($10 600 000 000), поточного року за цією програмою Крим отримає близько 100 млрд рублів. При цьому долучений регіон став одним із найбільш дотаційних у РФ: доходи його казни на 2015 рік були затверджені в розмірі 66 500 000 000 рублів, основну частину яких — 76% — становлять надходження з федерального бюджету.
 
Що стосується військових витрат, пов’язаних із Донбасом (офіційно РФ втручання в конфлікт заперечує), то їх Stratfor у 2015 році оцінює приблизно в $2 млрд.
 
За підрахунками авторів доповіді «Путін. Війна», підготовленої соратниками Бориса Нємцова і виголошеної в травні, тільки прямі витрати Росії на війну в Україні за 10 місяців сягнули 50 млрд рублів (один із авторів, директор із макроекономічних досліджень Вищої школи економіки Сергій Алексашенко при цьому зазначав, що довести бюджетне походження цих коштів неможливо, значна їх частина, за його словами, зібрана за рахунок поборів із бізнесу), ще близько 80 млрд — видатки на допомогу біженцям із зони конфлікту. В цілому, як випливало з доповіді, через конфлікт із Україною і приєднання Криму втрати Федерації (включаючи недоотримані населенням доходи) становили близько 3 трлн рублів.
 
Згадує Stratfor і видатки РФ, пов’язані з конфліктом у Сирії. За його оцінкою, на цей момент вони вже сягнули близько $500 млн. Останнім часом ціла низка джерел повідомляла про посилення російської військової присутності в Сирії. Зокрема, представники адміністрації США заявили, що на авіабазі в Латакії з’явилися російські танки й артилерія.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися