У Росії збудували найвищий храм з гітлерівських танків
Світ

У Росії збудували найвищий храм з гітлерівських танків

17 липня 2022, 16:01
0
0
Сподобалось?
0

У червні 2020 року під москвою у військово-пропагандистському комплексі «Патріот» міністерства оборони рф було помпезно відкрито головний храм збройних сил росії на честь 75-річчя перемоги над гітлерівською Німеччиною та «ратным подвигам русского народа во всех войнах». Ще одна його офіційна назва – патріарший собор воскресіння Христового. Росіяни хваляться, що це один з найвищих храмів росії та світу – заввишки 95 метрів. Попри грандіозність будівництва, його звели менш ніж за два роки.

Храм вміщує шість тисяч людей

Та навіть у російському суспільстві цей храм викликав неоднозначну реакцію. Дехто з тамтешніх отців назвав його будівництво понтами заради понтів камуфляжної імперії. Бо для кого він? Наповнити такий собор можна хіба що мобілізованими солдатами.

Але справа навіть не у цьому, а у символізмі, який заклали у концепцію будівництва автори. Те, що головний храм збройних сил росії має виконувати ідеологічну функцію, вони не приховують. Ініціатором його зведення став міністр оборони сергій шойгу, архітектором призначили теж бурята за національністю. Святиня постала у похмурих зелених кольорах, як форма у російських солдатів, які топчуть сьогодні українську землю. Сходи храму зроблені нібито зі сплаву, у складі якого є траки німецьких танків часів Другої світової війни. Усі габарити собору теж символічні і пов’язані з датами минулої війни. Діаметр головного його купола – 22 метри 43 сантиметри, бо саме в цей час 8 травня 1945 року був підписаний акт капітуляції Німеччини. Площа мозаїки становить 2644 квадратні метри, бо це кількість повних кавалерів орденів слави. Наповнення й дороге оздоблення храму теж специфічне. Його стіни прикрашені сценами битв та образів другої світової. Є там і 28 героїв-панфіловців, хоча у самій росії їхній «подвиг» давно розвінчаний. «Для церкви достаточно того, что эти люди погибли, защищая свое отечество, своих родных и близких, и погибли героически», – такою була відповідь на закиди істориків. У храмі може розміститися аж шість тисяч людей!

На стінах церкви хотіли почепити Сталіна і Путіна

І взагалі, чи доцільне розміщення у православному храмі батальних сцен зі зброєю? Чи місце тут орденам з червоними зірками, під якими радянська влада руйнувала церкви і вбивала священників? Православні «експерти» із загонів патріарха кіріла відповіли, «что русская православная церковь не видит никакого противоречия в том, чтобы на стенах христианского храма были нанесены изображения кровопролитных сражений, это не противоречит русской иконографической традиции». Там навіть мозаїки з портретами путіна, шойгу та матвієнко хотіли втелющити на знак вдячності потомків за «возвращение Крыма». Та «цар» сказав, що ще не на часі. На одній з гравюр мав оселитися у цьому храмі і Йосип Сталін. Не ризикнули, бо суспільство не зрозуміє. Переселили кривавого вождя народів у музейний комплекс, що діє поруч із собором у парку «Патріот». Організатори хвалилися, що в музеї є навіть шапка Гітлера. У цьому парку розміщені також декілька полігонів, аеродром, виставковий майданчик і дерев’яний макет рейхстагу. До всього цього ідеологічно-пропагандистського комплексу додався камуфляжний собор збройних сил, де бурятські натхненники поєднали непоєднуване – червону зірку, хрест і зброю. Тому він більше нагадує храм бога війни, а не Ісуса Христа. Дивуватися не доводиться, якщо сам патріарх кіріл благословив армію росії на війну проти України і продовжує це робити.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися