Не купувати зайвого: як працює реклама в інтернеті
Актуально

Не купувати зайвого: як працює реклама в інтернеті

9 липня 2023, 12:00
1
0
Сподобалось?
0

Реклама – невіддільна частина перебування в інтернеті. Вона з’являється в соціальних мережах, під час перегляду відео і в електронній пошті. Основна ідея онлайн-реклами в тому, щоб пропонувати продукти й послуги, які можуть зацікавити саме вас. Але як технології знають, що саме пропонувати? Відповідь проста: ваші дані.

Як формують рекламу?

Коли ви користуєтеся інтернетом, вебсайти та соціальні мережі стежать за вашою активністю. Система враховує переглянуті сторінки, пошукові запити, уподобання й коментарі. На основі цієї інформації рекламні компанії за допомогою алгоритмів створюють профіль користувача й показують пропозиції, які вас найбільше зацікавлять.

Дані використовують для створення персоналізованої реклами, у якої більше шансів привернути увагу. З одного боку, це корисно: ви отримуєте дійсно потрібні пропозиції, такі як оголошення про знижки чи новинки від улюблених магазинів. А з другого боку, є ризик, що ваші дані потраплять до рук зловмисників.

Кібершахраї можуть використовувати рекламу як інструмент для викрадення особистих даних. Вони створюють оманливі оголошення з привабливими пропозиціями. За такою рекламою може ховатися підроблений вебсайт. Тому важливо критично ставитися до інформації, яку ви бачите онлайн, і вдвічі ретельніше перевіряти рекламні оголошення.

Як зменшити кількість реклами, яку ви бачите в інтернеті?

  1. Натискайте «Приховати». Якщо рекламне оголошення дратує, знайдіть кнопку й повідомте сайту, що вам не цікаво. Надалі ви бачитимете це оголошення рідше.
  2. Прогортайте сторінку або відео далі – сайт зрозуміє, що вас не цікавлять такі пропозиції.
  3. Перегляньте налаштування приватності на платформах та пристроях, якими користуєтеся. Кількість персоналізованої реклами часто можна обмежити.
  4. Установіть блокувальник реклами на пристрій або в браузер. Він зменшує кількість нав’язливої реклами.

Як відрізнити чесні інтернет-магазини від кібершахраїв? Як не втратити гроші під час онлайн-покупок?

Ось кілька порад, щоб уникнути шахрайських схем і захистити дані:

  1. Стежте за персональними даними: нікому не повідомляйте дату закінчення дії вашої банківської картки (її вказано на лицьовому боці картки), CVV-код (три цифри на звороті) і PIN-код. Номер банківської картки не потрібен продавцям онлайн, ним можна ділитися, лише якщо вам на картку мають переслати кошти.
  2. Не передплачуйте товар чи послугу, якщо не впевнені в надійності продавця. Завжди перевіряйте його репутацію та використовуйте безпечні способи оплати, такі як платіжні системи або картки із захистом покупця.
  3. Перед тим як купувати щось в інтернет-магазині, перевірте відгуки інших покупців. Зверніть увагу, чи зареєстровано ФОП /ТОВ, чи є контактна інформація, фізична адреса, дата створення магазину (реєстрація домену) і надійні способи зв’язку з продавцем. Усе це свідчить про чесність онлайн-магазину.
  4. Будьте уважні щодо надто привабливих пропозицій з великими знижками. Дуже низька ціна може бути ознакою того, що товару немає і вас хочуть обманути. Орієнтуйтеся на реальні ціни на ринку, щоб уникнути потенційних шахрайських схем.

Партнерська соціальна кампанія.

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.


    Хочете дізнаватися про головні події першими?
    Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

    Читайте також

    Коментарі

    • Sergey
      Sergey

      Просувати свої сайти в інтернеті доволі легко. Все, що потрібно зробити для цього - це лише знайти чудову агенцію, яка допоможе вам у цьому. Я вам можу порекомендувати одну таку - Octopus agency. Вони навіть дуже чудово можуть зробити СЕО-аудит сайту https://octopus.co.ua/services/seo-audit/

      8 березня, 14:29
      Відповісти

    Ваш коментар

    Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
    Реєстрація Вхід
    Забули пароль?
    Реєстрація Вхід
    На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
    Реєстрація Вхід
    Зареєструватися