Тих, хто краде у сусідів урожай, «прославляють» в інтернеті
Україна

Тих, хто краде у сусідів урожай, «прославляють» в інтернеті

11 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

«У сусідки в полі хтось вибрав усю цибулю, у діда Андрія вночі хтось розвантажив причеп із соєю, десь зникло десять курок в тітки Галі» –  такі новини швидко розлітаються селом. Люди переконані, що чужі цього не могли зробити, підозра падає на своїх.

Погодьтеся, що піймати «свого» злодія нелегко. До правоохоронців часто звертаються селяни: то кури з хліва пропали, то столові буряки з города за ніч зникли. Заяви приймають, але чи шукають і карають сільських злодюг? Знайомий, який двадцять років працював у правоохоронних органах, каже, що у цьому питанні законодавча система не до кінця продумана. Можуть призначити штраф 510 гривень або громадські роботи.

– У мене був випадок, коли один пияк пробрався у літню кухню до пенсіонерки, – пригадує колишній правоохоронець. – З холодильника вкрав ковбасу, а з морозильної камери – добрячий шматок свіжини. Тоді була мокра осінь – і по слідах ми швидко його вирахували. Ще й у хліві на цвяхові м’ясо знайшли, яке розморожував. У скоєному він зізнався. За дрібну крадіжку дали штраф. Чи злякався? Не думаю, бо поніс мінімальне покарання.

По-своєму вирішили боротися із крадіями врожаю у селі Чорна Кам’янка на Черкащині. Місцеві люди піймали «на гарячому» злодіїв. Сфотографували їхню машину, написали прізвища і виставили все це в інтернет. «У нашому селі сталася дуже і дуже прикра ситуація, – написали на офіційній сторінці в соцмережах. – У той час, коли нас захищають від зовнішнього ворога, у нас діють внутрішні вороги. У жителя нашого села Шевченка Василя Васильовича сталася крадіжка. На городі вирізали капусту, і були затримані на місці злочину наш односелець Пеньковський Олексій Анатолійович, а власник транспорту втік, і, зі слів Пеньковського, це був усім відомий Безверхий Віталій Іванович. Знайте ГЕРОЇВ, які нас захищають, ризикуючи життям, і знайте «героїв», які в тилу «воюють» для свого блага.  Робимо публікацію для того, щоб іншим не хотілося лакомитись на чуже. Землі нашої родючої вистачає – садіть, працюйте і майте своє. Думаємо, що будуть прийняті відповідні міри, щоб кожен, хто йде на такий «подвиг», задумався і зробив відповідні висновки!»

Обурливі коментарі не забарилися. А найбільше вподобайок отримала пропозиція: «Хтось цілими днями гне спину на городах, щоб мати своє, а хтось – шукає легкої наживи. Заставте, щоб зжер весь мішок капусти, щоб більше не хотілось».

Наприкінці 90-х років минулого століття в одній з Івано-Франківських обласних газет була розповідь про незвичайний самосуд. Жителі одного із прикарпатських сіл потерпали від городніх крадіїв. Врожай зникав переважно уночі. Тож чоловіки об’єдналися, влаштували чергування і таки впіймали ласого на чуже. Правоохоронців не викликали. А прив’язали його до стовпа у центрі села, на груди причепили табличку «злодій». Після оприлюднення інциденту селяни отримали чимало критики, зауважень, що вчинили погано, негуманно, але місцеві переконані, що завдяки такому уроку злодії у них пропали.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися