В Україні покращиться інтернет та мобільний зв'язок
З перших уст

В Україні покращиться інтернет та мобільний зв'язок

19 серпня 2023, 12:31
0
0
Сподобалось?
0

Днями в парламенті було зареєстровано новий законопроект, який має серйозно вплинути на якість мобільного зв'язку та інтернету в країні. Пріоритетними напрямками законопроекту вважаються швидкісний інтернет, збереження нацроумінгу, проведення спід-тестів та покращення якості зв'язку в цілому, а особливо в тих зонах, які вважаються проблемними.

4G в кожне село

Законопроєкт №9643 має низку важливих нововведень, серед яких виділяється наступне - проєкт закону має дозволити державі слідкувати за швидкістю інтернету. На практиці це реалізовано досить просто - кожен користувач матиме можливість проводити власні спід-тести та відправляти їх результати для усунення можливих проблем. Стабільність інтернет-з'єднання завжди залишається актуальною поза великими містами, тому особливий акцент буде зроблено на села - там завдяки нацроумінгу буде здійснена можливість користуватися 4G, тому ані трансляція в Yuotube, ані гра у Віп Казино більше не перериватимуться.

Важливою деталлю законопроєкту було продовження дії нацроумінгу, який було інтегровано ще у березні 2022 року на початку повномасштабної війни. Його робота розвантажує мережу зв'язку та допомагає не втрачати його в окремих населених пунктах. За статистикою в Україні станом на 2023 рік існує близько 5000 населених пунктів, які покриває лише якийсь один мобільний оператор, тож деякі абоненти, опиняючись там, залишаються просто без зв'язку. Саме цю проблему і вирішує нацроумінг.

Перевірка стану покриття та швидкості інтернету також є дещо революційним рішенням, адже тепер його задовільний стан може вважатися приводом для перевірки. Раніше держава ніяк не вплинула на швидкість інтернету, а тепер же матиме важелі впливу щодо стимулювання усунення можливих проблем.

Сучасний стан українського мобільного зв'язку

Станом на початок 2023 року доступність мобільного зв'язку в Україні оцінювалася у 77%. Найпроблемнішими вважалися наступні регіони:

  • ● Донецький;
  • ● Луганський;
  • ● Запорізька.

Після деокупації Херсонської області там відбувається активне відновлення станцій.

Наразі в Україні діють три оператори мобільного зв'язку, на плечі яких звалився колосальний обʼєм відновлювальних робіт після російських обстрілів та завданих руйнувань - це Київстар, Vodafone та Lifecell. Всі вони розраховують збитки, які сьогодні сягають мільярдів гривень. Наприклад, у Vodafone називаються суму для відновлення пошкодженої інфраструктури у розмірі 2 млрд. грн, а у Lifecell поки взагалі не беруться робити кінцеві прогнози.

Відмічається також і зниження кількості абонентів. Звичайно, що це пов'язано з масовим від'їздом громадян за кордон, адже це вимагає перехід до місцевого оператора мобільного зв'язку. Спостерігається також і внутрішня міграція абонентів. Наприклад, у Київстарі відмічають, що близько 5 млн абонентів змінили міста на села своєї області, тож налагодити там якісний зв'язок є пріоритетним напрямком.

Зауважимо, що законопроєкт було лише зареєстровано у парламенті 6 серпня, а тепер він очікує на підтримку депутатів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися