На Криті починається Всеправославний собор, Україна просить звільнити її від впливу РПЦ
Україна

На Криті починається Всеправославний собор, Україна просить звільнити її від впливу РПЦ

17 червня 2016, 12:17
1
0
Сподобалось?
0

Попри усі протиріччя і підступи на острові Крит починається восьмий Всепровославний собор. Його мета – реформувати церкву. Також, як вважають експерти, скликавши собор патріарх Вселенський Константинопольський Варфоломій хоче посилити свою роль у світовому православ’ї, дещо придушивши амбіції Російської православної церкви. Напевно, цим якраз і можна пояснити намагання РПЦ якщо не зірвати епохальну подію, то хоча б відтермінувати її. Зрештою російська церква таки відмовилася від участі у Вселенському соборі, на такий же крок пішли Болгарська, Антиохійська (Сирійська) та Грузинська церкви, які підтримували позицію РПЦ. Патріархи Сербської православної церкви також не збиралися на Крит, але в останній момент змінили своє рішення.

Всеправославний собор має об'єднати лідерів незалежних православних церков. Останній раз православні церковні лідери проводили таку зустріч у 787 році. Ідея провести Всеправославний собор з'явилася ще у 1920-х роках, але підготовка почалася тільки у 1961 році й завершилася тільки тепер.

Нас звичайно найбільше цікавить українське питання – про надання автокефалії Українській православній церкві. Але, відомо, що воно не вносилось у порядок денний.

Розуміючи це, Верховна Рада вирішила використати останній шанс й вчора ухвалила звернення до Варфоломія. У ньому депутати просять надати автокефалію Україні, визнавши нечинним акт 1686 року, яким Київську митрополію приєднали до Московського патріархату, бо він був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви. Крім того, депутати просять взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я.

У постанові Верховної Ради наголошується, що український народ не може церковно єднатися з патріархом Московським з огляду на агресію з боку РФ по відношенню до України та анексію Криму.

Якою буде реакція патріарха Константинопольського Варфолосія і чи все-таки виникне українське питання на Криті, побачимо. Нині відбувається прибуття делегацій. Сесійні засідання почнуться у понеділок. Триватиме Вселенський собор до 26 червня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Ярослав
    Ярослав

    Наївні дурні. Хочеш звільнитися - візьми і звільнись. Навіщо до когось канючити "звільніть нас".

    22 червня 2016, 09:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися