Що впливає на термін служби SSD?
Україна

Що впливає на термін служби SSD?

18 жовтня 2023, 13:47
0
0
Сподобалось?
0

SSD - це надійний, високопродуктивний і енергоефективний твердотільний диск, призначений для зберігання особистої інформації, передачі даних і нормального функціонування операційної системи. У цій статті ви дізнаєтеся про те, чому так складно дізнатися термін служби SSD і як визначити, скільки живе накопичувач.

Чому так складно дізнатися термін служби SSD?

Як відомо, SSD-накопичувачі відрізняються стійкістю до зношування. Дізнатися термін служби накопичувача складно, оскільки він залежить від умов експлуатації. Нижче представлено основні фактори, які негативно впливають на тривалість застосування.

  1. Додатки з інтенсивним записом. Такі програми погано впливають на роботу накопичувача і значно знижують його характеристики.
  2. Відсутність вільного місця. При заповненні диска більш ніж на 90% знижується продуктивність.
  3. Постійне переведення комп'ютера в гібернацію. У такому стані дані, що містяться в оперативній пам'яті, переходять на SSD-диск.
  4. Файли підкачки.

Щоб продовжити експлуатацію девайса, необхідно скорочувати кількість файлів підкачки, не переводити комп'ютер у глибокий сон, залишати вільне місце на диску, а також не використовувати застосунки з інтенсивним записом.

Як визначити, скільки живе SSD?

Щоб визначити тривалість "життя" накопичувача, потрібно звертати увагу на такі фактори: показники від виробника, кількість гарантованих операцій і середня тривалість напрацювання на відмову

Показники від виробника - це кількість циклів операцій, які може виконати пристрій. Виробники не здатні точно спрогнозувати, коли вийде з ладу накопичувач.

Кількість гарантованих операцій 

Щоб визначити час роботи SSD, подивіться на два важливих фактори: TBW (позначає загальну кількість терабайт запису на диску) і DWPD (надає інформацію про кількість операцій запису, що виконуються диском за один день). Бренди, що спеціалізуються на виготовленні та реалізації SSD, проводять проєктні оцінки і завжди вказують загальну кількість терабайт, яка має записатися протягом певного терміну служби.

Наприклад, у ваш комп'ютер встановлено диск, обсяг якого становить 1 Тб. Він має 500 TBW.

Виходячи з цих даних, слід сказати, що протягом терміну служби диск запише даних на 500 Тб.

Але це не точна інформація, оскільки вдосконалені варіанти оснащуються додатковими осередками.

Щоб приблизно визначити час роботи твердотільного пристрою, необхідно провести розрахунки.

  1. Обсяг диска - 1 Тб.
  2. Ви записуєте 2 Тб даних щодня.
  3. TBW - 500.

Виходячи з отриманих показників, легко зрозуміти, що щодня проводиться два перезаписи. У середньому диск прослужить 250 днів (500:2).

Показник середнього часу напрацювання на відмову у SSD

Під час розрахунку середнього часу напрацювання на відмову враховуються такі чинники: кількість пристроїв, години тестування, а також кількість пристроїв, що відмовили.

Нижче наведено приклад тестування твердотільних накопичувачів.

Компанія взяла 15.000 пристроїв і тестувала їх протягом 3000 годин. У період здійснюваних заходів відмовили 30 девайсів. Після цього тестування легко порахувати середню тривалість напрацювання на відмову: 15.000*3000/30 = 15.000.000 годин.

Висновки

Порахувати термін служби накопичувача дуже складно, оскільки він залежить від безлічі параметрів (температура під час експлуатації, додатки, що запускаються, наявність вільного місця тощо).

Не можна дати точний прогноз, як довго буде функціонувати SSD, оскільки файлові сховища не використовуються рівномірно і лінійно.

Для того, щоб приблизно розрахувати час роботи, звертайте увагу на TBW і середню тривалість до відмови.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися