Чи зможуть українці й надалі розраховуватися готівкою
Україна

Чи зможуть українці й надалі розраховуватися готівкою

13 липня 2023, 15:15
0
1
Сподобалось?
1

Національний банк України виступив проти ідеї відмови України від готівки.

Про це НБУ повідомив у відповідь на запит ЕП.

«На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки для задоволення своїх базових потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)», – відзначають у регуляторі.

Там нагадують, що відповідно до чинного законодавства гроші в Україні існують у готівковій (у формі грошових знаків) та безготівковій (у формі записів на рахунках) формах. Обидві є законними платіжними засобами, які приймаються усіма особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Разом з цим у НБУ зазначають, що працюють над запровадженням третьої форми гривні – цифрових грошей, або е-гривні. На відміну від безготівкових коштів, е-гривні існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах.

Наразі е-гривні перебувають на етапі пілотного проєкту. НБУ проводить тестування як технологічної основи електронних грошей, так і проводить аналіз потенційного впливу запуску е-гривні на макроекономічну та фінансову стабільність.

«Варто додати, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні на сьогодні не прийняте. Водночас Національний банк підходитиме до питання широкомасштабного випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави», – наголосили у регуляторі.

У Нацбанку не поспішають із запуском у широкий обіг своїх цифрових грошей. Хоча у вересні-грудні 2018 року український центробанк був одним з перших у світі, який запустив проєкт з тестовими розрахунками е-гривнями. Щоправда, тоді в обіг випустили лише 5443 е-гривні, якими розраховувалися співробітники самого НБУ.

Надалі Нацбанк планує досліджувати те, як можна інтегрувати цифрові гроші у широкий обіг в Україні та вивчати іноземний досвід їх функціонування. А також перевірити гіпотезу щодо можливості програмування цифрових грошей.

Остаточне рішення щодо того, чи випускати в обіг цифрові гроші, НБУ ухвалить аж у 2025 році.

У Нацбанку підкреслюють, що не планують забороняти розрахунки готівкою або заміняти її на цифрові гроші.

«Е-гривня функціонуватиме як доповнення до готівкових коштів та тих, що зберігаються на рахунках, а не як їхній замінник», – йдеться у відповіді регулятора на запит ЕП.

Вибір, якою формою грошей користуватися, НБУ хоче залишити за громадянами навіть після потенційного запуску е-гривні. Подібний підхід використовують і у ЄС. Вибір форми розрахунку залишається за споживачем, наголошують у Нацбанку.

Довідково: станом на 01.07.2023 в обігу в Україні перебуває готівки на загальну суму 711,9 млрд грн, що на 4,2 млрд грн менше, ніж на початок 2023 року (на 01.01.2023 – 716,1 млрд грн).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися