«Ялинка перемоги» в Івано-Франківську
Україна

Як зустрічатимуть Новий рік під час війни

30 грудня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Другий рік поспіль українці змушені зустрічати різдвяно-новорічні свята в умовах воєнного стану з обмеженнями та комендантською годиною. Під забороною на Різдво та Новий рік залишаються масові заходи. Проте місцеві влади вирішили все ж трішки підняти людям настрій. 

Львів. Комендантська година не скасована і діє з опівночі до 5 ранку. У місцевій владі поки не робили жодних заяв щодо можливої зміни її тривалості на свята. Головна ялинка міста засяяла 5 грудня на площі перед оперним театром. Дерево заввишки 14 метрів подарувало Львову подружжя, у дворі якого воно зростало останні 20 років. На верхівці ялинки встановили протитанковий їжак, а ілюмінацію для неї закупили ще в 2018 році. Проте в разі блекаутів підсвічувати дерево не будуть.

Рівне. У місті не встановлюватимуть головну ялинку. В міській раді пояснили, що таке рішення пов’язане з війною, і свята потрібно «робити тихіше». Альтернативою стала ялинка, яку відкрили біля торгового центру «Злата Плаза». У святкові дні в місті будуть працювати благодійні ярмарки. Про зміни у комендантській годині на Новий рік не повідомлялося. Наразі графік дії обмежень – з опівночі до 5 години ранку.

Чернівці. Другий рік поспіль у Чернівцях не встановлюватимуть ялинку на традиційному місці – Соборній площі. Зараз там працює хаб для переселенців. Натомість невеликі різдвяні деревця з’явилися 6 грудня у парку Жовтневому та парку імені Шевченка. Комендантська година в місті на Новий рік вочевидь триватиме з 00:00 до 04:00, як і в інші дні.

Тернопіль. Торік ялинки в Тернополі не було, проте в 2023-му міська рада провела опитування серед дітей загиблих військових та прийняла рішення встановити святкове дерево на центральній площі. Кошти на ялинку та організацію новорічного свята з міського бюджету не використовували, все було закуплено раніше. Якщо почнуться перебої зі світлом, вогники на ялинці не сяятимуть. На Тернопільщині комендантська година встановлена з 00:00 до 05:00, такою вона може бути й на свята.

Івано-Франківськ. «Ялинка перемоги» засяяла у Франківську на Вічевому майдані 6 грудня. Усі декорації вигадали та зробили учні з професійних училищ міста. Долучилися й діти бійців, які зараз воюють у лавах ЗСУ, і діти загиблих воїнів. Каркас для ялинки та альтернативне освітлення на випадок відключень також зробили у навчальних закладах. Тож навіть якщо відключать світло, ялинка сяятиме. Стосовно комендантської години на свята в Івано-Франківську оголошень не робили. Обмеження можуть тривати, як і у звичайні дні – з 00:00 до 05:00.

Ужгород. У місті засвітили ялинку у день Святого Миколая. 18-метрове новорічне дерево, куплене у 2021 році, розмістили в центрі міста на площі Шандора Петефі. Ялинку встановили за кошти меценатів. На верхівці сяє Тризуб. Комендантської години в Ужгороді немає.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися