2 березня починається Чотиридесятниця
Україна

2 березня починається Чотиридесятниця

2 березня 2020, 20:37
0
0
Сподобалось?
0

Великий піст готує нас до головного християнського свята – Воскресіння Христового. Він є найсуворішим з-поміж інших і починається за сім тижнів до Великодня. У цьому році триватиме з 2 березня до 18 квітня.

Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Віряни не лише дотримуються харчових обмежень (не вживають у їжу м’ясні та молочні продукти, а також яйця), головною його метою є покаяння та духовне очищення.

Розпочинає піст Чотиридесятниця (в пам’ять про сорокаденний піст Христа), а закінчує Страсна седмиця (на згадку про останні сім днів земного життя, страждання і смерть Спасителя).

Хто має можливість постувати «строго», у Чистий понеділок, перший день Великого посту, взагалі утримується від їжі. Далі щопонеділка, середи та п’ятниці практикує сухоїдіння, щовівторка та щочетверга вживає варені страви без олії, а в суботу та неділю – з додаванням олії. Риба дозволяється лише двічі – на Благовіщення та Вербну неділю.

Але така система харчування не усім підходить, тож, складаючи меню, слід враховувати свій стан здоров’я, розумові та фізичні навантаження. З благословення священника можна в піст додавати навіть молочні продукти, якщо без них людина не може існувати (має проблеми з кістками чи вживає ліки на молоці). Також послаблення мають маленькі діти, вагітні жінки, старі та немічні люди, мандрівники і військові.

Та не їжа протягом посту головна. Важливо, щоб людина задумалася над власними гріхами і зробила переосмислення свого життя. Відмовтесь від розваг, присвятіть більше часу молитвам і добрим справам.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися