Росія готує черговий церковний переворот: Сабодана оголосять недієздатним, а місцем початку християнства на Русі назвуть... Севастополь
Україна

Росія готує черговий церковний переворот: Сабодана оголосять недієздатним, а місцем початку християнства на Русі назвуть... Севастополь

18 червня 2014, 02:49
0
0
Сподобалось?
0

 

Аби втримати вплив на храми Української православної церкви Московського патріархату, Росія готова вдатися до ризикованих кроків. Місцем Хрещення Русі хочуть оголосити не Київ, а... Севастополь, митрополита Володимира (Сабодана) остаточно визнати недієздатним й призначити на його місце більш лояльного до Москви очільника, пише «Високий Замок».

Так у четвер в Києво-Печерській лаврі заплановано проведення засідання Священного Синоду Української православної церкви Московського патріархату, який може стати початком перевороту в ній. Серед головних питань розглядатимуть традиційне запрошення на церковні урочистості з нагоди Дня Хрещення Русі, що відбудуться наприкінці липня, патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Але Кирил не приїде, адже для нагнітання й так складної ситуації в українсько-російських стосунках, планують через ЗМІ запустити заяви, погрози і заклики не допустити його приїзду в Україну. Тому нібито через загрозу життю глави РПЦ головні урочисті заходи перенесуть із Києва в Херсонес (біля Севастополя) - як місце особистого хрещення князя Володимира. І під цим приводом зберуть єпископат УПЦ МП на непідконтрольну сьогодні Україні територію. За «перевіреною» схемою російських спецслужб тут влаштують нібито спонтанне «бажання» єпископату УПЦ МП провести Собор для ухвалення рішень подальшого життя. На ньому оголосять митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним, нададуть йому (як це було нещодавно зроблено в Білорусі) титул почесного предстоятеля УПЦ і під контролем московського патріарха і російських спецслужб оберуть нового предстоятеля УПЦ МП - повністю лояльного Москві  А тих єпископів, які відмовляться брати участь у Соборі, або змусять визнати його рішення, або оголосять розкольниками - і пожертвують частиною парафій УПЦ МП.

Подібні схеми Кремль провертав не раз. Наприклад, 1961 року під приводом святкування дня пам'яті преп. Сергія Радонезького у Троїце-Сергієву лавру скликали єпископат РПЦ, а ввечері владикам оголосили, що буде Архієрейський собор. На цьому Соборі за вказівкою держави ухвалили зміни до церковного статуту, які перетворили священика з керівника парафії на найманця, а вся влада і контроль за фінансами в парафії перейшла так званому «виконавчому органу» з-поміж світських осіб, переважно або лояльних державі, або безпосередньо призначених нею.

Так розвивалися події і в травні 1992 р., коли під приводом «наради» в Харків під контролем спецслужб звезли архієреїв УПЦ, а потім це зібрання оголосили Архієрейським собором, на якому ухвалили рішення, що породили донинішній церковний розкол.

У прес-центрі Київської патріархії наголошують: Хрещення Русі-України відбувалося в Києві, у водах Дніпра, «тому перенесення урочистостей в будь-яке інше місце, особливо в Крим, який контролюється владою Росії, вважаємо неприйнятним». Тут закликають єпископат, духовенство та всіх вірних УПЦ МП бути пильними і не допустити перевороту в керівництві своєї Церкви, а Українську державу - зупинити спроби кремлівського керівництва втрутитися в українські церковні справи і використовувати УПЦ МП для підтримки агресії проти України.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися