Суд Ірландії визнав, що у країні, де війна, дівчинці буде… краще
Україна

Суд Ірландії визнав, що у країні, де війна, дівчинці буде… краще

27 серпня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Верховний суд Ірландії розглянув позов українця, який заявив, що його колишня дружина незаконно вивезла дитину за кордон. Мовляв, він втратив можливість спілкуватися із донькою, через що обоє страждають. І суд постановив: дівчинку повернути додому.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну було дозволено виїзд дітей до 16 років з охопленої війною країни з одним із батьків без нотаріально посвідченої згоди іншого. Цим скористалися тисячі жінок - як заміжніх, так і розлучених. Адже особливо у перші місяці війни було вкрай складно належним чином оформити всі папери на виїзд дитини без батька. А ще багато жінок зітхнули з полегшенням, бо деякі татусі вперто відмовлялися надавати такий дозвіл навіть для подорожей - не те, щоб для постійного проживання в іншій країні. Однак виїхати з дітьми з України вони змогли, а от спокою далі не мають. Бо почалися суди за позовами татусів, які хочуть повернути дітей назад в Україну. Розгляд саме такої справи нещодавно завершив Верховний суд Ірландії.

Відомо, що подружжя, про яке йдеться, офіційно розлучилося кілька років тому. Згідно з угодою про спільну опіку, до лютого 2022-го дівчинка, яка не мала 10 років, переважно проживала з батьком, його дружиною та зведеними братами і сестрами. Мама мала змогу регулярно спілкуватися з донечкою. Проте коли повномасштабна війна увірвалася в Україну, вона вирішила шукати для себе і дівчинки безпечну країну для проживання. І поїхала без згоди колишнього чоловіка в Ірландію.

Батько марно намагався добровільно повернути донечку додому. Тож він звернувся до ірландського суду про викрадення дитини й з проханням ухвалити рішення про повернення її в Україну. Колишня дружина протестувала, аргументуючи війною й постійною небезпекою для життя донечки. Однак суд більше дослухався до батькових аргументів. Також врахували, що дівчинка після року перебування в Ірландії не розмовляє англійською мовою, не знайшла за кордоном друзів та хоче повернутися додому, бо страждає від розлуки з татом. Отож, суд вирішив, що переселення дитини до чужої країни підриває її психічне здоров'я. Доньку повернули батькові. Він, в свою чергу, запевнив, що в разі загострення ситуації готовий переїхати в інший, безпечніший регіон та повідомити матері про зміну місця проживання дівчинки.

До речі, це не вперше іноземний суд повертає неповнолітню дитину в Україну. Нещодавно подібне рішення ухвалила Бельгія. Правда, тамтешні органи опіки відібрали 7-річну донечку в матері, бо та не впоралася з вихованням та утриманням малечі за кордоном. Дівчинку тимчасово влаштували у прийомну родину. З цим не погодився батько, який залишився в Україні. Він подав позов до суду й теж виграв - доньку йому повернули.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися