Данило Мигаль з історичним прапором України
Україна

У 1976 році виніс на футбольне поле український прапор і затанцював гопак

30 березня, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

У Канаді на 69-му році життя відійшов у Вічність українець Данило Мигаль, який хоч і народився далеко від України, але назавжди зберіг любов у своєму серці до історичної батьківщини. І не лише зберіг, а й зумів продемонструвати її перед усім світом на Олімпійських іграх у 1976 році, що проводилися в Канаді.

27 липня під час півфіналу між футбольними збірними СРСР та Німецької демократичної республіки один з глядачів у вишиванці перестрибнув чотириметрову загорожу і вибіг на поле із синьо-жовтим прапором, вигукуючи: «Свободу Україні!» Він навіть встиг затанцювати гопак. Гру зупинили, а публіка аплодувала відважному українцеві. Зрештою хлопця вивела з поля охорона стадіону. Як пояснив у поліції 20-річний громадянин Канади Данило Мигаль, він хотів привернути увагу світу до трагічної долі українського народу, а ще підтримати українських футболістів, яких у збірній СРСР була більшість. Такий своєрідний протест проти радянської окупації України він запланував самостійно. Зрозуміло, що радянські глядачі не побачили цього епізоду, бо цензура вирізала. А ось світові ЗМІ це показали. В поліції хлопця протримали понад годину, намагаючись переконати, що протест у такий спосіб не допоможе українцям. А один з копів погрожував, що його вивезуть до СРСР. Хлопця визволив з поліції син Степана Бандери Андрій, який як журналіст був акредитований на Олімпіаді.

Данило Мигаль народився в Канаді в родині українських емігрантів. Його тато родом з Івано-Франківщини, але в роки Другої світової війни працював лікарем в дивізії «Галичина» і змушений був емігрувати на захід. Дядько Роман Мигаль був військово-політичним діячем ОУН та заступником Степана Бандери у референтурі пропаганди ОУН (1932 р.). Тож не дивно, що хлопець виріс патріотом України, був активним учасником різних українських організацій. Данило працював журналістом на радіо, телебаченні та в газеті. Синьо-жовтий прапор, з яким Мигаль вибіг на футбольне поле в Монреалі, став уже реліквією. Тепер наш прапор майорить над Києвом і є символом української нескореності. 23 серпня 2022 року його урочисто підняли на відкритті нового сезону чемпіонату України з футболу перед матчем «Шахтаря» і «Металіста».

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися