По селах закриватимуть школи, де менше 45 учнів
Україна

По селах закриватимуть школи, де менше 45 учнів

7 квітня, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Черговий «сюрприз» місцевим громадам підготували в уряді. Там заявили, що з 1 вересня 2025 року не фінансуватимуть з держбюджету зарплати вчителям, які викладають у школах, де вчиться менше 45 учнів.

Зміни не торкнуться початкової школи

З 1 вересня 2025 року вчителі у школах, де є менше 45 учнів, не будуть отримувати зарплату коштом освітньої субвенції. А з 1 вересня 2026 року це нововведення також стосуватиметься шкіл, де вчиться менше 60 дітей. Школярі будуть їздити до опорних шкіл.
Водночас це рішення не стосується початкових шкіл і діятиме тільки для учнів 5-11 класів. Початкові школи, у яких навчаються менш як 45 і менш як 60 учнів, продовжать отримувати державне фінансування.
«Початкова школа має бути якнайближче до дитини: якщо старші учні можуть подужати дорогу до опорної школи, маленьким дітям це буде складно», – пояснюють у Міністерстві освіти і науки.
Варто сказати, що до розрахунку освітньої субвенції кожної громади додали всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи.
Це означає, що місцеві органи самоврядування можуть вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів.

Що буде з учнями і вчителями?

У Міністерстві освіти кажуть, що місцева влада має організувати підвезення дітей до опорної школи. Їх у таких поїздках має супроводжувати вчитель.
Опорна школа – це школа, у яку привозять дітей із різних населених пунктів на відстані до 30 кілометрів. Вона більша, забезпечена вчителями й краще оснащена.
Якщо школу місцева громада фінансувати не буде, то вчителі з неї зможуть влаштуватися на роботу в опорних школах. На це розраховують у міністерстві. Кажуть, що все роблять заради дітей. Адже в малокомплектній школі і класи малокомплектні. Буває так, що діти вчаться на індивідуальній формі або в з’єднаних класах. Педагоги не можуть набрати достатню кількість годин зі свого профільного предмету, щоб отримувати достойну зарплату, тому деякі дисципліни викладають непрофільні вчителі.
До того ж спеціалісти порахували, що освіта в селі коштує дорожче, але якість її, судячи з результатів НМТ, нижча.

Дітей по селах майже немає, а школи є

На місцях у людей свої аргументи. І найголовніший: закривається у селі школа – помирає село. Хоча заради справедливості треба сказати, що коли у селі всього 10 дітей, то його перспективи і так очевидні. І тримати для них школу – задоволення дороге. У Доросинівській громаді Луцького району Волині на сьогодні є 8 шкіл. Одна початкова, чотири гімназії та три ліцеї. Всього в громаді проживає, за словами голови Миколи Касянчука, 642 дитини.

– Якщо з 2025 року фінансування з держбюджету не буде, ми своїми силами утримання всіх шкіл не «потягнемо». Тому ті, що не відповідатимуть нормам, доведеться закрити. Маємо два шкільних автобуси, зможемо довозити ними дітей до найближчого ліцею. Гірше з роботою для вчителів. А перспективи такі, що в громаді може не бути жодного ліцею. Адже потрібно, щоб заклад мав 200 учнів 10-11 класів. А у нас у Доросинях, Ворончині та Ясенівці разом 86 випускників.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися