Дорога сковорідка для укриття
Регіони

В укриття купили сковорідку за… 720 тисяч гривень

24 червня 2023, 16:47
0
0
Сподобалось?
0

Вже нікого не дивують повідомлення про розкрадання грошей, які були виділені на ремонт укриттів в різних регіонах. Поки вину посадових осіб доводять, виплив черговий скандал у столиці. В одному навчальному закладі придбали овочерізки за 130 тисяч гривень кожна та диво-сковорідку за 720 тисяч!

Бухгалтерка виправдовує придбання дорогого обладнання

Коли через зачинене укриття в Києві загинули люди, мер Віталій Кличко ініціював перевірки всіх сховищ у столиці, кошти на облаштування яких виділялися в основному з місцевих бюджетів. Тут і «вилізли» перші сюрпризи. Про закупівлю дорогого кухонного обладнання першим повідомив депутат Київської міської ради Леонід Ємець. «Ми вирішили пройтися, як-то кажуть, верхами та подивитися дані тендерів. Перше, на що ми натрапили, – електричні овочерізки за ціною 130 тисяч гривень кожна. Цей тендер проводили двічі, щоразу купували по 12 штук. Тобто зараз у якомусь укритті Дніпровського району має знаходитися 24 дорогі овочерізки!» Дозволив собі таке придбання художній ліцей «Зміна» Дніпровського району у Києві. А минулої осені в його укриття ще й купили багатофункціональну сковороду вартістю 725,7 тис. грн та універсальну піч за ціною 474,3 тис. грн. «Що не кажіть, але таки все найкраще дітям», – почали іронізувати у коментарях люди. Головний бухгалтер цього навчального закладу Наталія Ломакіна стверджує, що «дороге кухонне обладнання – необхідні речі під час повітряної тривоги». І нічого поганого в купівлі цього устаткування для кухні на суму понад мільйон гривень для сховища вона не бачить. Тому щиро здивована, чому взагалі виникли питання? Мовляв, нині до сховищ, які розташовані в будівлях навчальних закладів, є нові вимоги, згідно з якими там нібито мають бути не лише місця для перебування, а й повноцінна зона для приготування їжі.

«Обладнання призначене для готування, щоб годувати дітей, поки вони перебувають у сховищі. Воно гарної якості й не зламається за місяць-другий. І взагалі – ніхто не запропонував аналог цієї сковорідки за меншу суму. Якби була можливість купити її за 100 тисяч гривень, ми купили б, але такої пропозиції не надходило. Де всі ці люди, які нас сьогодні критикують, були під час проведення тендеру?» – обурюється бухгалтер ліцею.

Щоб діти не боялися – барабани в руки

Заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко, коментуючи ситуацію, зазначає, що «гроші на ремонт укриттів було закладено у грудні 2022 року. Тобто використати їх треба було лише за місяць. Провести ремонтні роботи за такий короткий термін неможливо. Однак можна зробити закупівлю якогось обладнання, вказавши «для укриття», бо це проходить за спрощеною процедурою».

У цьому ліцеї вирішили кошти швидко використати на таке дорогуще обладнання. Чи готували їсти на ньому хоч раз за рік, ніхто не знає.

А чиновники управління освіти цієї ж адміністрації відзначилися на всю країну оригінальністю, бо ще хотіли спрямувати майже 900 тисяч гривень на 306 барабанів! До них замовили і комплекти молоточків. Ці музичні інструменти в укритті мали «психологічно розвантажити дітей». Важко уявити, як гучний звук барабанів має допомогти? Люди у соцмережах почали обурюватися, що гроші витрачаються без толку. І через суспільний резонанс Дніпровська районна адміністрація столиці розірвала договір на цю закупівлю.

Після скандалу мають перевірити проведення всіх тендерів на Київщині, а згодом і в інших регіонах України.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися