Поліпшується пам’ять, зникають грижі навіть у 80 літ
Хмельниччина

Поліпшується пам’ять, зникають грижі навіть у 80 літ

26 жовтня 2018, 17:28
0
1
Сподобалось?
1

Завдяки гімнастиці бабуся сама оздоровилася, й тепер допомагає іншим

Лідія Пастух з Хмельницького така активна та непосидюча, що фору дасть і молодим. Акуратна зачіска, легенький макіяж і фігурка, як у файної молодички. Ну, хто скаже, що Лідії Григорівні 79 з хвостиком? А секрет гарного вигляду простий – здоровий спосіб життя та спеціальна суглобово-м’язова гімнастика Хаду, до якої жінка прийшла вже у зрілому віці.

Університет закінчила у 77 років

Лідія Григорівна чесно зізнається, що раніше мала купу різних болячок. Медикаменти жменями пила, а потім задумалася: має ж бути якась альтернатива?

– Перечитала купу інформації в Інтернеті, – усміхається жінка. – Особливо мене зацікавила гімнастика Хаду. Секрет її в тому, що за годину тренувань людина опрацьовує всі існуючі м’язи: на обличчі, спині, руках і навіть між ребрами та на пальчиках.

Жінка почала робити вправи, і за деякий час відчула значне покращення самопочуття. Тоді й з’явилася ідея допомагати іншим. Але оскільки пенсіонерка, яка має вищу інженерну освіту, не вельми розумілася в анатомії людини, то вирішила знову піти вчитися. Таке незвичне рішення прийняла уже після сімдесяти! Коли принесла документи у місцевий університет, у приймальній комісії на неї дивилися як на дивачку. Жінка успішно склала іспити – і стала студенткою факультету фізичної реабілітації.

– Я й не уявляла, що в людини є 700 м’язів, і всі вони виконують якусь функцію. Багато корисного дізналася про наші внутрішні органи. У 77 років я отримала диплом тренера-реабілітолога, – гордиться своїм досягненням Лідія Григорівна.

120 вправ «будять» весь організм

З 2008 року пенсіонерка почала набирати групу. Відтоді й веде спеціальні записи, за якими підрахувала, що понад чотириста людей приходили до неї на Хаду. Дехто відвідав кілька занять, бо ж нелегко змусити себе займатися спортом, а є й такі, що вже 5–6 літ ходять.

– Варто знати, що до сорока років організм працює на своїх резервах, а потім з кожним роком все більше зношується, – зазначає. – Малорухливий спосіб життя, сидяча робота, стреси, нервозність. Усе це провокує різні хвороби. Болять суглоби, з’являються спинні грижі. Люди лінуються подбати про своє здоров’я, а вважають за краще робити операцію. До мене на заняття приходили жінки з грижами, виконували вправи – і хвороби зникали. Покращувався зір, бо ми розминаємо навіть очні м’язи. Зрозуміло, що це справа не одного дня, але здоров’я того варте. Є 120 вправ, і кожна влаштована так, аби в роботу вступали «сплячі» м’язи. Ті, які у повсякденному житті практично не задіюються.

Лідія Григорівна є прикладом для інших. Вона легко присідає 150 разів, без проблем качає прес, робить десятки різних вправ і не відчуває задишки, а усміхається, заряджаючи всіх гарним настроєм. Окрім фізичних вправ, жінка велике значення надає духовному стану. «Треба примножувати позитивні емоції та уникати негативу», – зазначає.

День у пенсіонеркирозписаний по хвилинах

Нині у групі Лідії Пастух займається приблизно 60 осіб. Це 70–80-річні жінки. Є й молодші. Чоловіки рідко приходять й надовго не затримуються. «Це все через лінощі», – вважає Лідія Григорівна. Заняття проходять двічі на тиждень по годині. Тренер стверджує, що цього достатньо, щоб запустити весь організм. Відновлюються функції опорно-рухового апарату, поліпшуються зір, пам’ять, робота внутрішніх органів, регулюється обмін речовин.
– Я десять років займаюся Хаду, і за цей час жодного разу не хворіла. Коли проходжу обстеження, лікарі вражаються хорошому стану мого організму. Офтальмолог аж вигукнув: «Ого, які у вас сильні очні м’язи!» Але це справа непроста. Щоранку роблю зарядку, виливаю на себе відро охолодженої до восьми градусів води. Це покращує кровообіг, зміцнює імунітет. Обов’язковою є ранкова пробіжка сходами на дев’ятий поверх і вниз. Потім спішу на роботу, а ввечері – у спортзал. У мене так день розписаний, що нема й хвилинки вільної, – усміхається жінка.

– А як ставляться до Вашого захоплення діти, сусіди?

– Діти кажуть: «Мамо, ми тебе поважаємо». А сусіди, може, двоє чи троє, схвально відгукуються, але не складають мені компанію. Решті – все одно: відростили животи, і їм так добре.

Лідія Григорівна любить цитувати відомого американського письменника Марка Твена: «Єдиний спосіб зберегти здоров’я – їсти те, що не любиш, пити те, що не подобається, та робити те, чого не хочеться». Але все це в комплексі варте того, щоб не зважати на дати у паспорті, не жалітися на погане самопочуття, а жити й радіти кожному дню так щиро, як у молодості.

Руслана ТАТАРИН, м. Хмельницький

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися