Саша ПАСКАЛЬ
Регіони

Дівчинка з Одещини втратила ногу через ворожу ракету, але гімнастику не покинула

9 липня 2023, 16:27
0
0
Сподобалось?
0

Ці знімки вражають! Така тендітна та водночас сильна духом ця маленька дівчинка, незважаючи на біль, який пережила! Виставила їх на своїй сторінці у соцмережі Марія Паскаль з Одещини – мама маленької Саші, яка втратила ніжку через ракетні обстріли рашистів. У шість років дитина навчилася ходити з протезом, а через рік вже брала участь у змаганнях, доводячи усьому світу, що оркам не вдасться знищити дитячі мрії!

Приїхали до дідуся і потрапили під обстріл

Цього дня Саша разом з батьками хотіли якнайшвидше бігти купатися у морі. Вони приїхали погостювати до дідуся у селище Затока і насолодитися відпочинком. Однак сонячний день став чорним від нападу ворогів. Того дня орки випустили ракету по цьому курортному селищі, оселях мирних людей. База відпочинку дідуся теж потрапила під обстріл, а уламки будівлі впали на маму з донечкою. Жінка отримала контузію, а дитина – численні переломи та забої. Медики докладали максимальних зусиль, але не змогли врятувати поранену ніжку. Частину довелося ампутувати.

– Ми намагалися одразу прийняти цю ситуацію, щоб Саша не почувалася якоюсь не такою. Було тяжко, особливо морально, – зізнається мама.

Після ампутації та лікування Саша пройшла курс реабілітації в Австрії. Його допомогли організувати міжнародні партнери. Разом із мамою дитина провела за кордоном понад два місяці. Вчилася заново ходити, але вже на протезі, відновлювала роботу м’язів та тренувала руку, в якій досі є спиці. Лікарі кажуть, що після перелому вона погано загоювалася. Але це не зламало дівчинку. Завдяки підтримці мами, яка знайшла потрібні слова, Саша відігнала похмурі думки і вчилася жити заново.

 – Я встаю зранку і перше, що роблю – одягаю протез. Мама допомагає, тільки коли ми сильно поспішаємо. Потім вмиваюся, їм, ще йду по справах і гуляти, – розповідає Саша Паскаль.

«Не робимо їй жодних поблажок»

Повернувшись після реабілітації за кордоном, Саша пішла до першого класу в рідному місті Чорноморськ. Вона добре вчиться,  весела, активна. Не звертає уваги на свій протез. Неймовірну силу волі має ця маленька дівчинка, бо ставить перед собою великі цілі і йде до них. Понад усе вона любить займатися гімнастикою, на яку ходила з трьох років. «Ворогам не вдасться забрати у мене гімнастику», – говорить школярка.

– Ми багато працюємо над тим, щоб донька почувалася здоровою дитиною. Зокрема, не робимо їй жодних поблажок. Коли треба – посваримо, коли треба – похвалимо, – розповідає мама Марія. – Ми живемо повноцінним життям. Принаймні намагаємося так робити. У нас всі дні розписані.

Жінка гордиться, що її дитина не замкнулася в собі, а прагне вести активний спосіб життя: займається плаванням, бальними танцями. Напевне, важко все дається, але жодної скарги від Саші не чула. Особливою винагородою за дитячу терплячість та старання стало перше місце у змаганнях з художньої гімнастики. Сашу Паскаль назвали маленьким героєм нашої України. Вона так само бореться і не здається!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися