Скарби, яких не маємо права розгубити
Львівщина

Скарби, яких не маємо права розгубити

27 грудня 2018, 18:20
0
0
Сподобалось?
0

Недавно вийшла в світ книжка львів’янки Лесі Рупняк «Чари Різдвяної ночі», до якої увійшли однойменна повість, а також вертепні драми та обрядові святвечірні та різдвяні страви, записані авторкою в різних регіонах України. Своєрідна енциклопедія різдвяно-новорічної обрядовості. Хоча, за словами авторки, спочатку планувалася наукова праця і, відповідно, збирався для неї матеріал.

– В Різдво, завдяки моїй бабусі, я була закохана з дитинства. Бабуся свято дотримувала всіх обрядів, і нас заставляла це робити. Часто повторювала: як не будемо дотримуватися своїх звичаїв та розмовляти рідною мовою, перестанемо бути українцями. Очікування маленького Ісусика перетворювалося в диво-казку. Ми, діти, засипали дорослих  нескінченними «чому?». Чому прикрашаємо саме ялинку, а не якесь інше дерево? Чому вона повинна бути яскраво освітленою? Чому саме дванадцять страв і саме тих, а не інших, їмо на Святвечір? І що кожна з них означає? А для чого дідух у куті, солома на підлозі, сіно на столі під обрусом та ще часник по кутах, а на обрусі – хліб в свічка? Кожна дія, кожен крок у ці свята мають свою силу і своє значення.

На сьогодні ми чи не єдина в світі нація, яка зберегла свою обрядовість, зокрема, різдвяно-новорічну. І то лише частково. Ми не завжди навіть усвідомлюємо, яким скарбом насправді володіємо. А це величезний пласт культури, який, з одного боку, ми витворили самі і який, з іншого боку, формує нас як людей, як особистостей. Власне заради того, щоб донести до якнайширшого загалу розуміння потреби зберігати наші звичаї і обряди, я змінила форму подачі матеріалу.

Повість адресується і дітям, і дорослим. Для дітей – це смішні, сповнені пригод передріздвяні і різдвяні історії, в яких вони знайдуть відповіді на свої «чому?». Для дорослих – достатня інформація, щоб разом з дітьми шукати ці відповіді й пояснювати їм якісь складніші моменти.

Придивіться уважно до наших звичаїв, вчитайтеся в уже забуті стародавні колядки й щедрівки, і побачите, яким багатим і барвистим був внутрішній світ наших предків, яке глибоке й органічне їх єднання з природою і Богом. Власне Богом, а не з богами. Адже в колядках і щедрівках, що прийшли до нас з дохристиянських часів, оспівується Бог-Господар і його небесна родина. Не випадково, вивченню старовини зараз приділяють так багато уваги.

 Торік вийшла друком дуже серйозна праця історика-краєзнавця Сергія Піддубного «Велесова книга. Веди України-Русі». Йдеться про найдавнішу з відомих нам українських книг, написану приблизно у VIII-IX ст. ще на глиняних дощечках. Він, за відгуками знавців, зробив чи не найбільш точний її переклад і найбільш ґрунтовне її дослідження. Заставляє задуматися цитата з «Велесової книги»: «…Бог є один і множествен. І хай не розділяє ніхто того множества і не говорить, що мали ми богів многих». То, можливо, наш народ стоїть значно ближче до витоків християнства, ніж ми собі думаємо? І це третя причина, чому нам так важливо знати свої звичаї і обряди. Не кажучи вже про те, що вони, як і мова, є засобом нашої ідентифікації. І ще один цікавий аспект: алгоритм обряду. Вчені дослідили, що наші колядки якимось дивним чином впливають на людський організм: вони оздоровлюють його і навіть очищують житло. Отже, чим більше колядуємо, тим більше заряджаємося позитивом. Не випадково, колись колядники ходили від хати до хати, створюючи таким чином потужний енергетичний потік.

    Книга Лесі Рупняк «Чари різдвяної ночі»  вийшла накладом 1000 примірників в одному з львівських видавництв.

Про автора: Леся Рупняк – журналіст, публіцист,  культуролог. Закінчила факультет журналістики Львівського державного (нині Національного) університету ім. Івана Франка, стажувалася в Школі міжнародної журналістики (Чікаго). Працювала редактором відділу національного відродження часопису «За вільну Україну», головним редактором львівських тижневиків «Неділя», «Неділя плюс», дитячого журналу «Мавпа Фрузя», спеціальним кореспондентом «Eastern Economist» –першого в Україні американського журналу для інвесторів, а також київських видань – газет «Шлях перемоги», «Закон і обов'язок», «Нація і держава». Зараз живе у Львові, займається дослідницькою діяльністю в сфері народної обрядовості, публікується в ряді українських і зарубіжних видань.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися