Іван-Василь КОВАЛЬ лікує копієм
Івано-Франківщина

На Прикарпатті священник-екзорцист списом виганяє злих духів

16 липня 2023, 14:21
0
5
Сподобалось?
5

Є хвороби, які долає офіційна медицина. А є й такі, які потребують особливого, незвичайного лікування. Якщо людина стає зла, агресивна, кажуть, що в неї «чорт вселився». Тут може допомогти екзорцист – священник, який молитвою виганяє бісів. У селищі Перегінськ на Івано-Франківщині вже понад тридцять років рятує людей від нечистої сили отець Іван-Василь Коваль.

Щоночі до хати залазила гадюка

Як навчився виганяти злих духів, священник розповідає просто:

– Це воля Господа. А через мене він лишень допомагає людям та зцілює їх. Якщо бачу, що в людей недуга не по моїй частині, то відправляю їх до лікарів.

А все почалося з біди, яка сталася у сім’ї близького товариша.

На початку 90-х він приїхав із Сибіру, де був на заробітках. Там і дружину знайшов, дитинку мали. Коли переселилися у Перегінськ, жінка стала пити, гуляти. Щоб не дивитися на все це, чоловік купив хатину поруч, щоб бути ближче до дитини. Але дивні речі почали коїтися: щоночі до хати залазила гадюка.

– Вiн звернувся до мене по допомогу, – згадує отець Іван-Василь. – Я зрозумiв, що вiдправою служби Божої та освятою не обiйдешся. Тож узяв благословення на вигнання нечистої сили у владики i прочитав молитву екзорцизму. Гадюка зникла. Згодом з Божою помiччю вдалося допомогти одержимiй жiнцi в Iвано-Франкiвську. Це було нелегко, злий дух витворяв такi речi, що ставало нiяково, однак Господь допомiг упоратися з ним. Люди розповідали одне одному про мене і почали їхати звідусіль.

Злий дух може плакати, але не каятися

Звичайно, не всі вірять у такі способи зцілення, сміються, мовляв, це якийсь шарлатан. Але черги біля церкви у селі Закерничне, де править отець Коваль, свідчать, що його поміч вища за зневажливу посмішку.  

На перший погляд обряд вигнання злих духів відбувається просто. Спочатку в церквi читається молитва, одержима чи хвора особа повинна висповiдатися. Тоді священник бере церковний спис, тут його називають копіє. Ним пробиває хлiб для причастя. Злi духи дуже бояться копiя – тому, що ним був проколений бiк Iсуса на хрестi.

– Ним колю у чоло, плечi та живiт, роблячи на ньому знак хреста, – розповідає монах. – Зазвичай це робиться тричi, i доволi сильно, може навiть виступати кров. Тож перед цим я протираю копiє ватою зi спиртом. Якщо людина дiйсно одержима, пiд копiєм i з’являється злий дух. Спочатку вiн може противитися, навiть розмовляти. Одного разу дух, якого я виганяв iз жiнки, став дуже плакати i жалiтися, багато говорив про Бога, про небо. «Якщо ж ти все розумiєш i так плачеш, то покайся i спасешся», – сказав я йому. «Я не можу покаятися, бо я злий. Нема в мене покаяння».

Людина стає спокiйною вiд уколiв копiєм, дух у нiй перестає кричати. Зазвичай обряд триває не бiльше десяти хвилин, але деколи знак хреста треба повторювати знову i знову. В однiй iз жiнок, якiй я допомiг, було багато духiв i обряд проводив декiлька разiв.

– У яких людей вселяються злі духи?

– Вони обирають тих, хто заплямлений тяжкими чи смертними грiхами. Особливо великим грiхом є походи до знахарiв або ворожок. Часто саме вони роблять душу людини вiдкритою до зла. Тому я часто повторюю, моліться, говоріть «Отче наш», відганяйте від себе негативні думки, щоб ніяка нечисть не вчепилася у вашу душу!

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися