На що і як шахраї найчастіше «ловлять» волинян
Волинь

На що і як шахраї найчастіше «ловлять» волинян

21 січня 2016, 17:04
0
0
Сподобалось?
0

Минулий рік на Волині помітно збільшилася кількість випадків шахрайства. Правоохоронці систематизували усі випадки і підготували поради громадянам як не потрапити на гачок зловмисників.

Найпоширенішою схемою є дзвінок потерпілому нібито від імені працівника банку. При розмові під приводом підвищення системи безпеки платіжної картки потерпілого зловмисник отримує інформацію, щодо банківських рахунків останнього, а саме номер картки та пін-код. Після цього з картки знімають кошти.

 У таких випадках необхідно особисто звертатися до вказаних фінансових установ та з’ясовувати із працівниками останніх, чи вони не здійснювали телефонних дзвінків, або відразу ж телефонувати на гарячу лінію банку з метою недопущення протиправних операцій із грошовими коштами. Не можна в будь-якому разі повідомляти по телефону невідомим особам інформацію щодо своїх фінансових заощаджень та номери банківських рахунків, на яких вони зберігаються. Якщо інформацію про банківський рахунок було повідомлено, то також потрібно звернутися на гарячу лінію фінансової установи для блокування картки або блокування рахунку на який могли бути переведені кошти.

Не менш поширена й схема з телефонним повідомлення про родичів чи знайомих, мовляв ті потрапили у ДТП, скоїли якийсь злочин чи щось подібне, і для «вирішення» проблеми потрібні кошти. У шахрай вказує жертві злочину номер банківського рахунка куди потрібно перевести грошові кошти, або каже що під‘їде особисто їх забрати.

Аби не попастися на гачок зловмисників потрібно зв‘язатися із родичами чи знайомими відносно яких невідома особа повідомила інформацію, для з‘ясування їх місця знаходження та звернутись до поліції. Ні в якому разі не слід передавати чи перераховувати гроші особам, які повідомляють інформацію вказаного характеру.

В останні роки все більше набирає обертів шахрайство щодо купівлі-продажу товарів через Інтернет. У найпростішому варіанті «покупці» не сплачують за відісланий товар, а «продавці», отримавши кошти жертви, не відсилають замовлення. Але є й складніші схеми. Наприклад, жертва під час телефонної розмови повідомляє покупцю свій банківський рахунок, із якого в подальшому шахраї знімають кошти. Також шахраї можуть попросити продавця підійти до банківського терміналу та ввести код, який невідома особа продиктує. Мовляв це потрібно для перерахунку грошей. Проте після введення такого коду насправді відбувається зняття коштів із рахунку жертви.

Якщо вже сталося так, що ви повідомили невідомій особі номери банківських карток чи пін-кодів до них, потрібно негайно звертатися на телефонну гарячу лінію даної фінансової установи для блокування грошового рахунку з метою недопущення зняття коштів, чи рахунку на який було їх переведено, з метою повернення грошей в подальшому.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися