Волинський 14-літній школяр врятував двох людей, а безліч дорослих розгублено спостерігали
Волинь

Волинський 14-літній школяр врятував двох людей, а безліч дорослих розгублено спостерігали

22 лютого 2016, 15:04
0
3
Сподобалось?
3

Ця тривожна історія зі щасливим фіналом трапилася у селі Комарів гурійського району. Її головним героєм став скромний і тихий 9-класник Луківської школи Володимир Калішук. Володя витягнув із води двох людей, які провалилися під лід, хоча час з дитинства має проблеми зі здоров’ям – у нього викривлена грудна клітка.

Події розгорталися на місцевому ставку. Його врив лід, але лютневе тепло позбавило кригу надійності. Однак 14-річний Станіслав Близнюк не зважав на небезпеку і вирішив побігати на ставку… Зрештою благання хлопця про допомогу почула господиня однієї з найближчих хат. Не роздумуючи, вона помчала до свого сусіда 54-річного Костянтина Пирха. Раніше чоловік уже зажив слави сільського рятувальника. Він вивів з палаючої хати людей і, щоразу забігаючи в охоплений полум’ям будинок, відвоював у вогню чимало цінного людського майна. І тепер Костянтин Пирх не задумуючись кинувся до ставка. Побачивши підлітка, який борсався далеченько від берега (у цьому місці глибина сягає близько трьох метрів) уже почав втрачати сили, намагався подати йому ланцюг, але й сам опинився у воді. Чоловіку лишалося тепер якось підтримувати потопельника на поверхні води і самому сподіватися на чиюсь допомогу. І хоча на той момент на березі ставка зібралося уже чимало людей, проте нікому не вистачало духу піти на крихкий лід. Аж поки до ставка не прибіг 14-річний Володимир Калішук. Він подумав, що така погана крига зможе витримати тільки його і, прихопивши першу-ліпшу дошку, і на животі поповз по кризі до ополонки, де тепер боролися за життя двоє людей. Перші три спроби допомогти їм були невдалими. Володя кидав потопельникам дошку, якусь гілляку, ланцюг, і на мить сам опинився під кригою, але зумів швидко вибратися. Хоча стало страшно, юнак все-таки не відступав. Із четвертої спроби за допомогою палки вдалося витягнути з води свого однолітка Станіслва, якого допоміг виштовхнути з води Костянтин Пирх. Чоловік уже й сам був на грані. Навіть не зміг стиснути пальці, щоб вхопитися за поданою Володею палку. Тоді хлопчина підповз до ополонки і вхопив чоловіка руками. Якась сила ніби допомогла школяру витягнути дорослого дядька і дуже вчасно. Адже пан Костянтин, діставшись берега, впав на землю повністю знесилений.

На щастя, ні юний потопельник Стас, ні його двоє рятувальників навіть не захворіли.

Через свою неймовірну скромність 14-річний Володя навіть рідним спочатку не розповів, що зберіг життя двом односельцям. На розпитування про мокрий одяг лише відказав, що провалився під лід.

Однак в Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуації у Волинській області вирішили належним чином вшанувати подвиг безстрашного підлітка. Так Володимира Калішука та Костянтина Пирха висунули на премію «Герой-рятівник року».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися