Хірурги-травматологи з Польщі провели на Волині пів сотні операцій
Волинь

Хірурги-травматологи з Польщі провели на Волині пів сотні операцій

16 серпня 2022, 17:15
0
1
Сподобалось?
1

Упродовж п’яти днів на Волині перебували хірурги-травматологи з Польщі – професор Юліан Дутка і Ян Яворський. Разом з волинськими колегами в обласній клінічній лікарні медики обстежували пацієнтів та провели 50 спільних операцій, – розповів Суспільному завідувач травматологічного центру лікарні Адріан Філь.

З його слів, після обстежень волинські лікарі оперували пацієнтів за новітніми технологіями, які дозволяють через мінімальні розрізи зрощувати кістку й завдавати менше болю травмованим. Як саме це робити – показували на практиці хірурги-травматологи з Польщі.

Пцієнтові  під час операції знеболюють лише нижню частину тіла, тому людина залишається при свідомості. Як розповів прооперований пацієнт Сергій, перед операцією, доки не отримав укол, хвилювався.

"21 числа я отримав травму, зламав стегно. Мене через півтори години завезли в лікарню, надали першу допомогу. Потім завезли в іншу лікарню: там поставили апарат Ілізарова, а потім привезли сюди в обласну лікарню", – додав чоловік.

Під час операції пацієнту вставляють спеціальну пластину, яка допоможе зростися кістці та поставить чоловіка на ноги, – зазначив професор Краківського спеціалізованого шпиталю імені Стефана Жеромського, лікар Юліан Дутка. Такі малотравматичні операції, з його слів, дають можливість хворим швидше повертатися до звичного життя і менше перебувати в стаціонарі.

Разом із професором Юліаном Дуткою на Волинь приїхав і його колега, хірург-травматолог Ян Яворський, який двічі на рік працює у госпіталі в Папуа Новій Гвінеї.


"Хотів би побачити, що роблять в Україні, тому що мені розповідали про розвиток ортопедії і травматології. Цікавлять мене операції, для мене це ніби продовження того, чому навчився у професора Дутки в Папуа Новій Гвінеї, в лікарні міста Кундіава. А тут є пацієнт, за яким можна поспостерігати під час операції на стегні", – додав медик.

За п'ять днів перебування на Волині травматологи з Польщі разом із волинськими колегами надали консультації більше сотні пацієнтів та провели 50 операцій. Зі слів директора обласної клінічної лікарні Олександра Дудара, польський професор Юліан Дутка взяв участь у 15 операціях.

Незабаром волинські лікарі, додав керівник медзакладу, планують відвідати клініку в Польщі та укласти договір про подальшу співпрацю.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися