Озеро Світязь відновилося після засухи (відео)
Волинь

Озеро Світязь відновилося після засухи (відео)

22 березня 2023, 16:15
0
3
Сподобалось?
3

21 березня рівень води у Світязі становив 166 сантиметрів над умовним нулем (вище рівня моря за балтійською системлю). Торік у цю пору він був на позначці 147 сантиметрів.

Це явище заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук у коментарі «ВолиньPost» пояснив тим, що за зимові місяці на Волині випало більше двох норм опадів. І хоча площа водозбору Світязя невелика, завдяки рясним дощам і снігопадам значно поповнилися запаси підземних вод, які в основному живлять Світязь та інші Шацькі озера.
Більше того, на думку деяких фахівців-гідрологів, навіть відбувається перетік підземних вод басейну Прип’яті у басейн Західного Бугу, які і живлять Світязь.

Підтриманню високого рівня води сприяє також шлюз-регулятор, капітально відремонтований в 2019 році на каналі, що з’єднує Світязь з озером Луки-Перемут. Раніше навіть у засушливий період значна кількість води витікала із Світязя саме цим каналом.

Можна констатувати, що найбільша перлина Волині відновилася від сильного обміління, яке мало місце у 2019 році – тоді рівень вони максимально просів до позначки 93 сантиметри над «нулем». Це був майже антирекорд за всі часи спостереження.

Найменший рівень фіксувався у 1969 році – 86 сантиметрів, найповноводішим Світязь був у 1982 році – аж 190 сантиметрів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися