Волинь

Літературна премія імені Івана Корсака – у київського письменника

21 вересня 2023, 11:28
0
0
Сподобалось?
0

У Музеї сучасного мистецтва в Луцьку 15 вересня яблуку ніде було впасти. Тут вшосте відбулося вручення літературної премії імені Івана Корсака. Дату вибрано не випадково. Адже 15 вересня – день народження Івана Корсака та його сина Віктора.

Премію започаткувала родина Івана Корсака та видавництво «Ярославів Вал» з метою розвитку історичного роману та увіковічення пам’яті знаного волинського письменника. Члени журі –  лауреати попередніх років, а очолює син письменника Віктор Корсак.

– Наш обов’язок не давати помирати людям, які мають залишатися з нами і ідеї яких мають працювати. Одним із таких був мій батько, – сказав Віктор Корсак, пояснюючи значення премії імені свого тата. – Через історичні романи ми усвідомлюємо своє коріння. Пізнаємо історію, але не для статистики, а для того, щоб робити з цього якісь висновки і не допускати цих помилок у майбутньому.

Шостим лауреатом цієї премії став київський письменник Сергій Грабар за історичний роман про Київ кінця XI початку XII століття – «Святополк ІІ Ізяславович». Лауреат хвилювався, зазначивши, що особисто знав Івана Феодосійовича, обговорював з ним свій роман.

Сергій Грабар розповів, що в книзі йдеться про 20 років життя Києва за правління князя Святополка Ізяславовича. Автор, який вивчав історію його життя, переконаний, що цей правитель незаслужено забутий. 

– Це унікальний князь, який був 20 років на престолі. Це людина, яка зібрала Перший з’їзд князів, які поставили спільний заслон перед половцями. Людина, яка зробила надзвичайно багато для розвитку церкви. Саме за його правління монастир Києво-Печерської лаври мав найбільший розквіт в особистостях. Це і Нестор Літописець, і преподобний Аліпій – іконописець та лікар. Це князь, котрий збудував Михайлівський собор, – пояснив Сергій Грабар.

А ще він зі сльозами на очах поділився з присутніми особистим – двоє його синів у лавах ЗСУ захищають державу. І в той день, коли батька відзначили літературною премією у Луцьку, один з його синів отримав військову нагороду. 

На заході також презентували книгу, присвячену газеті «Трибуна», яку заснував  Іван Корсак. Вона називається «Трибуна вільних людей».

Дуже щемливі слова сказала дружина письменника Марія Корсак. Вона подякувала людям, які прийшли вшанувати пам’ять її чоловіка, які йшли з ним по життю і по роботі. Серед таких – шеф-редактор газети «Вісник+К» Євген Хотимчук.

Наталка СЛЮСАР  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися