Волинська міліція обіцяє придушити в зародку бурштинові «війни», які зароджуються в області
Волинь

Волинська міліція обіцяє придушити в зародку бурштинові «війни», які зароджуються в області

17 грудня 2014, 23:42
0
0
Сподобалось?
0

На Волині проблема незаконного добування бурштину-сирцю не сягнула такого рівня, як на Рівненщині чи Житомирщині, але вона уже є і починає набирати нових неприємних ознак. За рік порушено 25 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобутку бурштину. Нині на ринку використання корисних копалин намагаються закріпитися різного роду нові гравці.

Відчуваючи наростання проблеми, голова Волинської облдержадміністрації взявся за створення комунального підприємства, яке б легально добувало сонячний камінь і сплачувало кошти у казну. Для цього потрібно рішення на рівні Києва і деякі регуляторні акти. Проте лише озвучені наміри про запуск програми «Волиньбурштин» значно пожвавили діяльність легальних і не дуже, але дуже зацікавлених у даному питанні середовищ.

Не даремно на останню сесію обласної ради було подано шість проектів рішень щодо надання дозволу приватним структурам для розвідки та розробки покладів бурштину сирцю на території кількох районів Волині. Заявки були сформовані поспіхом. Три з шести фірм були навіть зареєстровані за однією адресою і мали одних і тих же керівників та співзасновників.

Наприкінці минулого тижня масла у вогонь підлив рейд на Маневиччину активістів «Правого сектору» Волині, очолюваний уже екс-керівником організації Павлом Данильчуком. На прес-конференції за підсумками вилазки у поліські багаті бурштином болота активісти розповіли про виявлені сотні копанок і кілометри ровів, пророблених «чорними» копачами. Тоді ж Павло Данильчук розповів, що йому з соратниками вдалося «на гарячому» упіймати чимало учасників незаконного видобутку. Що цікаво, ще до приїзду активістів «Правого сектору» там уже були представники «Самооборони Майдану Волині». Між революціонерами виник конфлікт, після якого на машині самооборонівців лишилися сліди від куль калібру 7,62. Після цього інциденту керівник «Правого сектору» Дмитро Ярош звільнив Павла Данильчука від керівництва організацією на Волині.

Тепер розплутувати клубок подій, які трапилися минулого тижня, але, напевно, мають якесь глибше коріння, взялася волинська міліція. Порушено одразу два кримінальних провадження. Зокрема за незаконне використання надр та за хуліганські дії з використанням вогнепальної зброї. У міліції кажуть, що гільзи виявлені, і встановити «ствол», швидше за все не буде надто складно, адже він, ймовірно, був виданий стрілку офіційно (чимало активістів «Правого сектору» Волині є бійцями полку Нацгвардії «Азов»). А самооборонівці, чиє авто постраждало, стверджують, що саме представники «Правого сектору» обстріляли їхній транспортний засіб.

- Ми зацікавлені, щоб між нами, між громадськими формуваннями не було ніяких непорозумінь. Не потрібна нам дестабілізація, - зазначив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. - Ми будемо затримувати усіх, незалежно від причетності до якої б то не було організації. Тому прошу людей, які мають якусь інформацію, ми будемо розбиратися.

Начальник волинської міліції також прокоментував звинувачення, які активісти «Правого сектору» висунули до «Самооборони», мовляв останні могли бути причетні до незаконних копанок.

- Щодо «Самооборони»: чимало людей з місцевого населення входять до цього формування. Тут дуже складно сказати, чи допомагають вони нам, чи ні. 10 із 25 кримінальних проваджень щодо незаконного видобутку бурштину були відкриті саме з допомогою само оборонців або за їхньою інформацією. Затримувалися реальні зловмисники. Але ми не можемо знати: вони повідомляють нам всі факти чи ні. Ми на те і міліція, щоб розбиратися, - зазначив Петро Шпига.

Тако начальник УМВС України у Волинській області визнав, що траплялися випадки, коли до справ були причетні працівники міліції. Вони одразу були звільнені і засуджені.

Нині Петро Шпига вирішив виділити додаткові сили , аби взяти ситуацію на Маневиччині під контроль. Також поділився труднощами, які існують у самої міліції під час боротьби з «чорними» копачами. Зокрема видобуток відбувається у малодоступних місцях. Автотранспорт, який є в наявності у правоохоронців, часто не дозволяє потрапити туди оперативно. Тому головний міліціонер Волині хоче звернутися до благодійників, аби допомогти з придбанням квадроциклів. Такий транспорт дозволив би швидко і вільно пересуватися по болотистих місцевостях. Також не секрет, що у видобутку нерідко зацікавлені і місцеві мешканці, які не проти підзаробити. Бригади копачів розставляють мережу охоронців-інформаторів, сигнальні розтяжки. Тож зловмисники завчасно знають про міліцейські рейди.

Не сприяє реальній боротьбі і законодавство. Стаття 240 ч. 2, за якою порушуються кримінальні провадження проти копачів, не підпадає під категорію важких. Вона передбачає штраф максимум 6400 гривень. Сплатити таку суму для зловмисників, які займаються видобутком бурштину, з огляду на їхні заробітки, не є проблематичним. Санкція статті навіть не дозволяє повноцінно вилучити транспорт, яким користуються зловмисники.

На сьогодні масово незаконних копанок існує в основному у Маневицькому районі. Але починаються проблеми у Любешівському (на кордоні з Рівненщиною) та у Ратнівському (на кордоні з Білоруссю) районах. Тож саме час зупинити нелегальний бізнес, поки він не набрав більших масштабів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися