Німців не можна питати про здоров’я, гроші чи релігію
Світ

Німців не можна питати про здоров’я, гроші чи релігію

24 жовтня 2022, 09:52
1
0
Сподобалось?
0

З початком війни чимало українців виїхали за кордон. Одні втікали від обстрілів, а інші, і це не секрет, скористалися можливістю, щоб змінити життя. Та у Європі не все так солодко, як здається. Так, там не лунають сирени і всі почуваються у безпеці. Але до європейських порядків та дисципліни нашим громадянам, які багато своїх питань вирішують через кума-свата і хабарі, звикнути непросто. Моя знайома Світлана з Луцька разом з двома дітьми нині мешкає у Німеччині. І розповідає про тамтешні порядки.

Закон визначає, коли стригти кущі  біля хати

Усі знають, що німці – великі шанувальники порядку. Саме тому у них найкращі в Європі дороги, сервіс та інфраструктура не лишень міст, а й сіл. Біля кожного будинку газони підстрижені, ніби під лінійку. Цікаво, що є спеціальні закони, які зазначають, якою має бути висота кущів біля будинку, і названо певний час, коли їх можна підстригати. Кожна родина має сміттєві контейнери, які позначені різними кольорами. До сортування сміття там привчають з дитинства. І якщо ви папір кинули туди, де має бути пластик, і це хтось помітив, то порушнику світить п’ять тисяч євро штрафу (близько 200 тисяч гривень). Якщо недбалого сусіда не «здадуть» свої, тоді цей штраф розбивають на всю вулицю. Звісно, ніхто не хоче платити за когось, тому й пильнують порушників. Є й багато інших правил, які нам видаються дуже дивними. Наприклад, до друзів можна приходити лишень за попередньою домовленістю і не сидіти до півночі. Бо після 22-ї години галасувати суворо заборонено.

– Мені аж смішно було, що після десятої вечора не можна вмикати пральну машинку і йти в душ, бо шум може потривожити сусідів, і вони викличуть поліцію, – додає Світлана. – Тут нема такого, як у нас, – вискочити у будь-який момент з подружкою на каву і погомоніти, попліткувати, пожалітися на свекруху, неслухняних дітей, чоловіка, який мало заробляє. Не можна запитувати про здоров’я, обговорювати політику та релігію, зарплату. Не треба думати, що колеги по роботі – це твої друзі. У вас виключно робочі стосунки. Тому мені дуже не вистачає душевних розмов. І жити «за протоколом» важкувато. А от законослухняні німці чітко всього дотримуються, бо так зручніше і дешевше, адже навіть дрібне порушення тягне за собою не сотні, а тисячі євро штрафу!

Дітям до 12 років без батьків ходити заборонено!

Німеччина – країна жайворонків. Більшість місцевих прокидається о 6-7 годині ранку.

– Тут не прийнято довго няньчитися з дітьми, хоча до 12 років їх не можна нікуди відпускати без супроводу батьків. Моя донька раз вийшла по морозиво, то назад її привів поліцейський. Добре, що штраф не впаяв, бо я біженка і ще не звиклася з порядками, – сміється подруга.

Цікаво, що 14-літні підлітки вважаються достатньо дорослими, щоб йти у самостійне життя. Вони можуть винаймати квартиру і жити окремо. Бабусі і дідусі – це взагалі окрема республіка. Вони не зобов’язані глядіти внуків, а присвячують час собі. Здебільшого мандрують, бо мають хороші пенсії. Але на великі свята вся родина збирається за столом. Німці цінують зв’язки поколінь.

– Мене часто питають, де я з дітьми у Німеччині живу? – продовжує Світлана. – На щастя, поки житло безкоштовне. А щоб самому винаймати, дуже дорого – від 500 до 1500 євро у місяць. Сплативши усі податки, середня зарплата «на руки» в Німеччині становить трохи більше 2000 євро. Орендарі не хочуть здавати житло біженцям, бо поки за них платить джоб-центр, потрібно подати купу документів. Приватна інформація, доходи і видатки – усе перевіряється. Одна знайома німкеня, яка працювала колись прибиральницею, розповіла, що якось шеф перед Новим роком дав їй у конверті сто євро як подяку за хорошу роботу. Хтось з її колег поскаржився на це. Вона чотири рази ходила до суду, щоб пояснити, чому не задекларувала кошти, і мусила заплатити судовий збір. На щастя, суворого покарання вдалося уникнути, бо вона – мати чотирьох дітей!

Світлана зізнається, що живе спокійно, з комфортом, але серце рветься додому. Важко морально, і діти дуже сумують за рідним містом. Хоч у школі вже потрохи вчать німецьку, та й біженці зобов’язані ходити на мовні курси.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Читач
    Читач

    "Не можна запитувати про здоров’я, обговорювати політику та релігію...". Можливо, не можна це робити в публічних закладах, криком кричати як баби базарні та ще й з незнайомими людьми. Нав'язувати спілкування як тут попривикали.

    25 жовтня 2022, 14:40
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися