Які нюанси потрібно знати для безперешкодного оформлення субсидії на комуналку у 2023 році
Актуально

Які нюанси потрібно знати для безперешкодного оформлення субсидії на комуналку у 2023 році

23 серпня 2023, 22:42
0
0
Сподобалось?
0

Цього літа, українська влада спростила умови для отримання субсидії деяким категоріям громадян. Для цього, сім’ї, яким вона потрібна, повинні відповідати деяким критеріям. Про це детально розповіли у Міністерстві соцполітики.

Отримання пільг можливе, якщо оплата за комуналку більша, ніж передбачає обов’язковий внесок. Даний платіж розраховується в окремому форматі за спеціальною формулою, яка враховує сукупний середньомісячний прибуток родини на одну людину. Крім матеріального статку аналізуватимуть майнове становище в цілому, наприклад, враховуватиметься наявність кількох машин або квартир. Тож, на будь-який випадок варто мати відкладені кошти, в чому допоможе, наприклад PM Casino, яке пропонує ліцензійні слоти з простими правилами та гарним сюжетом.

Як провести розрахунок обов’язкового внеску самостійно

Допомога від держави не є фіксованою, тож для отримання уявлення про те, скільки доведеться платити, людям потрібно провести самостійні розрахунки. Щоб отримати кінцеву суму потрібно знати про склад сім’ї та її середній прибуток за місяць. Більш детальний алгоритм виглядає так:

  • ● Визначення сукупного середнього заробітку протягом останніх 30 днів;
  • ● Розділення цієї суми на кількість людей у родині;
  • ● Знаходження співвідношення суми з прожитковим мінімумом;
  • ● Отриману цифру треба розділити на два та помножити на 15%.

Тобто, якщо родина сплачує більш ніж 15% за послуги ЖКГ, вона має право надіслати запит на отримання пільг. Його треба відправляти до Пенсійного фонду, який займається субсидіями з 1 грудня 2022 року. Також, оформити знижки на комунальні послуги можна онлайн, через портал Дія.

Стосовно документів, які необхідні для субсидії, це, в першу чергу, заява на її призначення та декларація про прибутки та витрати громадянина. Якщо дані про доходи не значаться у реєстрах, може знадобитися довідка про доходи. А, за необхідності довести, що людина мешкає в орендованій квартирі, потрібен договір з господарем жилої площі. У цьому сенсі, може знадобитися й довідка про відсутність людини за місцем реєстрації.

Додаткові нюанси по субсидіях, які треба знати

В Україні є два типи пільг для громадян стосовно комунальних послуг. Це періоди з 1 травня по 30 вересня або 1 жовтня по 30 квітня, тобто на неопалювальний чи опалювальний сезони. Пільги діятимуть з моменту звернення до закінчення опалювального сезону.

Субсидійна допомога надається на відшкодування збитків по житлу та паливу. Тож, якщо люди не мають центрального опалення або автономної системи, пільги даються, наприклад, на закупівлю дров. До того ж важливо, щоб прибуток родини не був меншим за прожитковий мінімум для кожного члена.

Окремо, варто зазначити, що до прибутків відноситься й грошова допомога по безробіттю. Але, благодійні виплати на кшталт допомоги ВПО, не є потенційним доходом. Тож, останні види грошей не впливають на розрахунок субсидії.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися