Таким Петро ДЕМЧУК був біля сина
Наші публікації

На Волині у полі замерз на смерть 80-літній чоловік, якого син вивіз в село і покинув напризволяще

22 січня 2022, 18:40
1
0
Сподобалось?
0

«Вісник+К» зовсім недавно писав про 80-річного Петра Демчука, якого син привіз з великої львівської квартири у стару хату в селі Доросині Луцького району і покинув. На Різдво сталася біда – старенький пішов з дому і зник. Його знайшли на третю добу серед поля. На жаль, мертвим.

Читайте: СИН ВИВІЗ СВОГО 80-ЛІТНЬОГО БАТЬКА В СЕЛО НА ВОЛИНІ Й ПОКИНУВ НАПРИЗВОЛЯЩЕ

Поселив у старій бабиній хаті зі щурами

Останні роки Петра Микитовича були важкими – померли молодший син і дружина. Чоловік, який усе життя був на начальницьких посадах у Львові, став блудити розумом. Син Володимир, єдина рідна людина, поклав батька у психіатричну лікарню, а потім привіз у рідне село і покинув у старій бабиній хаті, де десятки років хазяйнували щурі та миші. Без документів і грошей. Адже з банківських карточок Петро Демчук зняти нічого не міг: у Доросинях немає банкоматів, та й пін-код до них він не знав. На зиму син ні старої хати не відремонтував, ні дров не заготував. А, по суті, вчинив з батьком так, як деякі господарі зі старими собаками – кидають у лісі чи полі напризволяще. Хоч коли подзвонила до Володимира, той запевнив, що у батька все є. Дійсно, сусіди, родичі не залишили чоловіка. Племінниця Леся Васевич носила дідові їсти, мила, брила його, прала одяг. Петро Микитович у Доросинях буквально розцвів. Це можна побачити, порівнявши фото. На тому, яке надав його син поліції, він змарнілий, недоглянутий – таким Володимир привіз його у Доросині у травні минулого року. А буквально за декілька місяців чоловік змінився – це видно на вісниківських знімках.

Як сказав ще у листопаді голова Доросинівської громади Микола Касянчук, Петро Микитович потребував догляду. А сільська влада ні соціального працівника не могла за ним закріпити, ні у спеціальний заклад влаштувати. Усе через відсутність паспорта, якого син, скільки його не просили, зі Львова так і не привіз. Після того, як вийшла стаття у нашій газеті, ми звернулися до поліції, аби правоохоронці вжили заходів стосовно Володимира. Отримали відповідь за підписом начальника відділу поліцейської діяльності міста Рожище Луцького районного управління поліції Юрія Присяжнюка. У ній йдеться про те, що факти неналежного догляду за Петром Демчуком підтвердилися. Матеріали направили до відділку поліції Львова для «вирішення питання щодо вжиття відповідних заходів впливу на Володимира Петровича Демчука».   

«Старий зник? Ну то шукайте!»

На жаль, допомогти не встигли. Коли у людини немає совісті, то ні журналісти, ні поліцейські до неї не достукаються. Ні на Новий рік, ні на Різдво Володимир до батька не приїжджав. Як розповіла Леся Васевич, ще увечері 7 січня її чоловік Іван носив дядькові їсти. Петро Микитович був веселий і задоволений. А потім сусіди сказали, що зранку, приблизно о 8-й годині, кудись подався.  

– Я дізналася про це уже ближче до обіду, кинулася шукати. Стала людей питати. Казали, що його бачили, але куди пішов, ніхто не знав, – зі сльозами розповідає жінка.

Доросинівці спочатку шукали Петра Микитовича самі, потім підключили поліцію із собакою. А вже у вівторок, 11 січня, прийшла на підмогу Нацгвардія. 

Вони прочесали вулиці і поля. На одному з них, віддаленому, і знайшли діда. Він лежав, присипаний снігом, уже неживий.

Усі три дні, поки шукали Петра Микитовича, його син Володимир зі Львова так і не приїхав. «Старий пропав? Ну то шукайте!» – сказав голові громаді. Напевне, мав важливіші справи. Його батька завезли у морг Луцька. Там наступного дня і об’явився син. Він привіз Петра Микитовича у Доросині знову, тепер уже в домовині. Покійного, як годиться, відспівали і похоронили біля матері, як він того й хотів. У селі його могилу хоч доглянуть добрі люди. А син Володимир тепер житиме у заробленій батьком трикімнатній квартирі у центрі Львова, влітку їздитиме на його дачу біля міста. Він же – єдиний спадкоємець. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Читач
    Читач

    Бідний, і року не прожив у душевному спокої.

    26 січня 2022, 16:52
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися