Як зробити УЗД безкоштовно
Україна

Як зробити УЗД безкоштовно

17 квітня 2021, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Ультразвукове діагностичне обстеження можна пройти абсолютно безкоштовно, але тільки за електронним направленням. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) покроково розписала, як це зробити.

Отож, насамперед пацієнт повинен звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря по медичну допомогу. Якщо лікар бачить таку потребу, він призначає УЗД та виписує електронне направлення на обстеження (зверніть увагу, не паперове!). Там не вказується, куди саме направляють пацієнта, а лише код послуги та інформація про заклад і лікаря, який виписав направлення. На телефон має надійти набір цифр. Далі людина обирає поліклініку чи лікарню, яка надає таку амбулаторну допомогу за контрактом з НСЗУ. З 1 квітня цей пакет матиме назву «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Якщо ви не знаєте, яка поліклініка чи лікарня вашого району робить УЗД, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером16-77: там підкажуть перелік медичних закладів, які підписали договір з Національною службою.

Наступний крок – зателефонувати до відповідного медзакладу та уточнити, чи має він УЗД-апарат і лікаря, який проводить таку діагностику. Якщо так – записуєтеся на обстеження, приходите у визначений час та обстежуєтеся безоплатно.

Увага, якщо вам відмовляють у послузі, змушують щось доплачувати чи запевняють, що таких безкоштовних послуг «давно не існує» – відстоюйте свої права і подавайте скаргу. Спочатку повідомте про ситуацію керівника цього закладу. Якщо він не відреагує, телефонуйте до НСЗУ за тим же коротким номером 16-77. За вказівками робота натискатимете певні цифри і таким чином вийдете на зв’язок з оператором, який запише ваші претензії та поліклініку, яка відмовила надати послугу.

Також звертаємо увагу, що при лікуванні у стаціонарі усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг, і зробити їх можна одразу в тій самій лікарні, де пацієнта госпіталізували.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися