Спеціальний тест замість ЗНО складатимуть за компʼютерами
Україна

Спеціальний тест замість ЗНО складатимуть за компʼютерами

28 травня 2022, 15:59
0
0
Сподобалось?
0

В Україні затвердили календарний план організації та проведення національного мультипредметного тесту (НМТ-2022). Як відомо, цього року через війну він замінить традиційне ЗНО для вступу до закладів вищої навчальної освіти. Як відбуватиметься весь процес, розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. 

Щоб взяти участь у мультипредметному тесті, діти повинні підтвердити свою присутність - це можна зробити з 20 травня до 7 червня у своєму особистому кабінеті. Тестування проходитиме у три сесії: основна - 18 липня - 10 серпня, додаткова - 16-20 серпня, спеціальна - 12-16 вересня. До 12 липня у зареєстрованих учасників зʼявиться можливість завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде вказано дату, час та місце проведення НМТ. Тож де проходитиме іспит, знатимуть тільки вони. І проходитимуть її в різні дні невеликими групами для гарантування безпеки. Школи, які працюватимуть тимчасовими пунктами, теж не будуть оприлюднювати цю інформацію. Більшість учасників тестування, які з 1 лютого до 19 квітня зареєструвалися для участі у ЗНО, братимуть участь в основній сесії. Ті, хто не зможе - у додатковій чи спеціальній. Тестування пройдуть на території всієї України, крім Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської областей та Криму.

Якщо хтось не встиг зареєструватися на НМТ до 19 квітня, матиме таку можливість з 10 по 20 червня. У ці дні працюватиме сервіс на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Але це буде реєстрація для участі лише у додатковій чи спеціальній сесіях, які загалом призначені для тих, хто не міг з поважних причин дістатися до місця проходження тестування. Наприклад, хворів, не зміг виїхати із зони бойових дій, з тимчасово окупованих територій тощо. Скласти НМТ зможуть і ті, хто зараз за кордоном. З дня на день мають повідомити міста, куди українцям доведеться зʼїхатися для тестування.

До слова, для вступу на бакалаврат абітурієнти у 2022 році будуть подавати такі документи: результати Національного мультипредметного тесту 2022 року або дві предметні оцінки ЗНО 2019-2021 років; мотиваційний лист та заяву. На окремі спеціальності будуть ще творчі конкурси та співбесіди. Це залежить від того, у який вуз дитина надумає вступати. Тобто так чи інакше, але для вступу до вищого навчального закладу українським абітурієнтам необхідний сертифікат зовнішнього незалежного тестування. Якщо з якоїсь причини дитина не здала тест або не набрала необхідного прохідного балу, то альтернатива є. Без сертифіката можна вчитися у ПТУ, коледжі чи технікумі: для зарахування потрібно скласти іспит, пройти співбесіду чи творчий конкурс. Також потрібно надати атестат про закінчення школи. Якщо диплом не грає ролі, то завжди можна піти на спеціальні курси. При цьому ніхто не дивитиметься оцінки в атестаті і не потрібно складати іспит. Щоправда, більшість курсів платні.

Нагадаємо, Національний мультипредметний тест обʼєднуватиме одразу кілька предметів: 15 завдань з української мови, 14 - з математики, 15 - з історії України (питання будуть стосуватися найближчого періоду: з 1914 року і до початку ХХІ століття). На все про все 120 хвилин. Звичних зошитів тестування, як на ЗНО, уже не буде, тож абітурієнти проходитимуть його у спеціально призначених місцях за компʼютерами в онлайн-форматі. Вдома проводити таке тестування не ризикнули.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися