З-під обстрілів вивезли корів
Україна

З-під обстрілів вивезли корів

3 липня 2022, 14:53
0
1
Сподобалось?
1

Декілька разів у «Фейсбуці» на очі потрапляв заклик про допомогу: фермери з Миколаївської області благали врятувати і вивезти породистих корів у безпечне місце. І от стало відомо, що рятівники знайшлись за тисячу кілометрів – у Дрогобичі. Місцеві чиновники взялися за, здавалось, безнадійну справу і доставили рогатих на комунальну ферму міста.   

Село Українка на Миколаївщині розташоване майже на межі з нині окупованою Херсонщиною. Тепер це сіра зона. З одного боку – позиції росіян, з іншого – наших. Снаряди зруйнували більшу частину села. Розбомблено також 80% ферми місцевого кооперативу «Авангард». До війни тут було 500–600 голів породи «українська червона степова». Багато з них загинули. Власники хотіли врятувати і худобу, і працівників ферми. Та знайти перевізників було дуже складно. Адже перша спроба евакуації завершилася трагічно: росіяни знищили дві вантажівки з десятками тварин, загинув працівник ферми.

Ризикнути вирішили представники міської ради Дрогобича, які є волонтерами ще з 2014 року і часто їздять на Схід. Це заступник міського голови міста Андрій Ковч, ветеран АТО і уповноважений міськради з питань запобігання корупції Руслан Щерба та радник міського голови Сергій Щербаков. Вантажівки знайшли на Чернігівщині.

Операцію з евакуації готували ретельно у співпраці з військовими. Вони обіцяли зі свого боку забезпечити режим тиші на 2,5 години і були готові збивати ворожі дрони. Та львів’янам пощастило з погодою: через хмарність у небі ніщо не літало. 

Але довелося витратити більше часу на те, аби повантажити худобу. Адже з десяти працівників ферми прийшли тільки п’ятеро. В одну фуру загнали бичків, в іншу – корівок. Так двома двоповерховими вантажівками до Дрогобича доставили 132 тварини: корів, телят, телиць, биків. Наступного дня власниця ферми Людмила Голуб розповіла, що їх знову обстріляли. Були вбиті і поранені корови. Та жінка все ж щаслива, що значну частину ферми вдалося зберегти.

А корови-переселенці вже адаптувалися на новому місці. Половина з тих, що не давали молоко через стрес, відновилися. Доглядати за ними у Дрогобич приїхали десятеро працівників ферми з Миколаївщини. Заступник міського голови Андрій Ковч розповів, що у комунальному фермерському господарстві хочуть почати виробляти крафтові молочні продукти (високої якості і невеликими партіями). Обіцяють, що ціни будуть доступними.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися