Для воїнів хліб з тризубом випікає хмельничанка Марія Майко
Україна

Для воїнів хліб з тризубом випікає хмельничанка Марія Майко

10 червня 2023, 10:11
0
1
Сподобалось?
1

Жінка допомагає нашим захисникам ще з 2014 року. Марія Майко пече різноманітні смаколики, плете захисні сітки, шиє маскувальні костюми, допомагає бійцям придбати обмундирування, надає психологічну підтримку.

Господиня тісто замішує з молитвою – саме так, як колись навчила її бабуся.

– В нас є така спеціальна молитва до воїнів і за їхнє здоров’я. Ми щиро молимося, адже хліб – це жива душа. Це будуть буханці у нас з зернятами і білим кунжутом, бо бійці так люблять, їм подобається, щоби була хоч якась начинка, – пояснює Марія Майко. – Підійшло вже наше тісто. Будемо його зараз викладати на деко, випікати і відправляти нашим хлопчикам, – хлопчиками волонтерка називає усіх захисників України.

Кожна хлібина хмельничанки має свій фірмовий знак – тризуб. Прикрашати буханці українським національним символом вона почала нещодавно.

– Вперше ідея поставити на хлібчик тризуб якось сама собою виникла. Вирізала його рівненько, поклала на буханку і різними варіантами пробую його прикрасити. Трохи присипаю житньою мукою, трохи білою, кунжутом і горішками. Реакція хлопців на наш запашний і патріотичний хліб була просто неймовірна. Мені розповідали, що воїни в окопах різали той хлібчик так акуратно, щоб кожному попався шматочок тризуба, – розповідає пані Марія. – Ми тут в тилу розуміємо – хлопці дуже хочуть саме домашнього хліба, який додає сил і нагадує їм про родину.

Жінка хрестить буханець і ставить у гарячу духовку. Допоки він випікається, волонтерка не сидить без діла, а береться шити захисні костюми для українських військових – «кікімори» – розвідникам, снайперам, бійцям різних штурмових підрозділів.

– Якщо моя допомога рятує комусь життя, я дуже з того тішуся, – пояснює жінка. – Кожен повинен допомагати фронту, таким чином ми наближаємо нашу Перемогу.

Готові буханці з тризубом жінка відвозить волонтерам, а ті доставляють захисникам у зону бойових дій. Брат Марії Григорій вже рік як на фронті, пішов добровольцем на початку повномасштабного вторгнення.

До волонтерської справи долучилась і мати Марії Надія Єфремова, яка проживає у селі Лісоводи на Хмельниччині. В одній з кімнат вона разом із сусідками та онуками плете захисні сітки на передову.

Олесь ТИХОНЕВИЧ

Марія МАЙКО тісто замішує з молитвою

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися