Ян КУМ
Україна

Програму для спілкування «Ватцап» створив хлопець з Київщини

20 серпня 2023, 12:00
0
1
Сподобалось?
1

З допомогою сучасних телефонів українці активно користуються різними програмами для спілкування, зокрема і WhatsApp, який у народі називають «Ватцапом». Завдяки цій комп’ютерній програмі можемо телефонувати та надсилати повідомлення. А створив її українець Ян Кум, який жив у Фастові на Київщині.

Підмітав підлогу в магазині

Ян Кум був єдиною дитиною в сім’ї, мати займалася хатніми справами, а батько працював будівельником. Жили бідно, бувало, не мали за що оплатити комуналку. Як згадував Ян Кум, саме такі життєві труднощі зробили з нього сильну людину. Майбутній програміст любив грати у футбол, хокей, займався боксом. Його вчителька Галина Артемович згадувала про нього як про допитливого, розумного учня, проте відмінником він не був. Коли в країні з’явилися перші комп’ютери, у школі не було тоді такої техніки. І Ян запропонував, щоб всі скинулися по одному рублю та купили на школу один комп’ютер. Але цього не зробили.

Життєві труднощі та єврейське походження змусило родину в 1992 році емігрувати. Яну на той час було шістнадцять. Разом з матір’ю та бабусею вони виїхали до США, де отримали квартиру з двома спальнями. Його батько залишився в Україні і помер через п’ять років. У США мати працювала нянею, Ян навчався і теж трудився – підмітав підлогу в продуктовому магазині. Коли матері Кума діагностували рак (померла 2001 року), сім’я виживала за кошти соціальної допомоги.

Спілкується з фастівськими однокласниками

Випадково доля закинула Яна в найперспективніше місце для надсучасних комп’ютерних технологій. Він вступив до університету і паралельно працював в одній з найбільших у світі міжнародних компаній. Згодом хотів влаштуватися на роботу у Фейсбук, але йому відмовили. Проте у майбутньому саме власник Фейс­буку викупив у Яна Кума його програму WhatsApp. Так українець став мільярдером! Кілька років тому виділив понад 200 мільйонів доларів для єврейських благодійних організацій. А з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну став таємно жертвувати для українських переселенців: виділення житла, одягу, продуктів. Також одна з організацій, пов’язаних із Кумом, надала великий парк автомобілів швидкої допомоги для евакуації поранених із зони бойових дій в Україні.

Ян Кум не одружений. Преса повідомляла, що він зустрічається з українською моделлю татарського походження Евеліною Мамбетовою, яка народилася в Криму. Живе винахідник у невеликому містечку Санта-Клара. Захоплюється боксом і колекціонує авто «Порше». Ще до великої війни Ян Кум приїздив до Фастова у супроводі кількох авто та охоронців. Відвідав рідну школу. Щоб йому дозволили зайти у клас, прибиральниці сказав, що він колишній учень. У класі залишив напис на дошці «Тут був Ян». Кажуть, що Кум підтримує зв’язки з декількома фастівськими однокласниками. І з задоволенням згадує роки навчання та щире спілкування з друзями.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися