Тарас ТКАЧУК
Україна

Науковець-доброволець написав шкільний підручник на фронті

2 липня 2023, 10:11
0
0
Сподобалось?
0

Кандидат філологічних наук Тарас Ткачук з Вінниці вже вранці 25 лютого 2022 року був у довгій черзі перед військкоматом. Жодного військового досвіду не мав. Науковець, який отримав позивний «Доцент», потрапив у 120-у бригаду територіальної оборони Вінницької області.

– Тоді добровольцями переважно пішли чоловіки віком 40–50 років. Чимало людей повернулися з-за кордону, де мали високі зарплати. Кілька тижнів ми стояли на блокпостах під Вінницею. Було холодно – бійці відморожували ноги. Згодом під Придністров’ям копали окопи і укріплювали лінію оборони. Уже звідти підрозділ перекинули на Донеччину. А згодом воювали під Павлівкою, неподалік Вугледара. По місту теж били цілодобово – фосфорними боєприпасами, «Смерчами», літаками. Саме там загинуло багато хлопців з батальйону, – згадує науковець.

Навіть під час боїв Тарас Ткачук продовжував писати підручник з української мови для 6-го класу. Робота на книгою розпочалася ще до початку повномасштабного вторгнення. Разом з колегою Анастасією Онатій вони працювали майже рік, раніше видали книгу для п’ятикласників.  Творча праця в окопах допомагала витримати немислимі психологічні навантаження. Безнадійний стан, коли ти не бачиш попереду світла. Тому п’ять вправ для підручника щоденно для нього стали нормою. Бувало, тремтить бліндаж від обстрілу, сиплеться земля на голову, а «Доцент» вичитує підручник.

– Я мав величезний стимул працювати, бо на плечі моєї співавторки Анастасії Онатій лягла немислима ноша. Тішило те, що я їй допомагаю в цьому безперервному процесі. Це мене справді дуже рятувало, – пригадує педагог і воїн. – Вартість одного залпу реактивної системи «Град» – 30 тисяч доларів. А надрукувати тиражем книгу для школярів коштує 70 тисяч доларів.

Після звільнення з лав ЗСУ Тарас Ткачук написав у соцмережах, що тепер заступає на інший фронт – освітній. Адже потрібно думати про майбутнє України. Зараз у нас майже пів мільйона вчителів. Для якісних змін треба відсотків десять молодих енергійних фахівців.

– Нам треба хоча б 20 років робити цілеспрямовані кроки. Тоді частка молодих, енергійних педагогів зможе реформувати систему зсередини, – продовжує «Доцент». – Тоді учителі – усміхнені, щасливі, самодостатні люди – стануть взірцем для наслідування.

Підручник української мови для 6-го класу Тараса Ткачука і Анастасії Онатій виграв конкурс, за нього проголосували 40 тисяч педагогів, він отримав схвалення Міністерства освіти України. Навчальний посібник надрукують за державний кошт тиражем 40 тисяч примірників. Співавтори сподіваються, що 1 вересня він потрапить до рук шестикласників.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися