Чи можуть замість захисника оформити пільги його рідні?
Україна

Чи можуть замість захисника оформити пільги його рідні?

20 січня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Сотні тисяч українців нині захищають рідну країну. Держава в свою чергу гарантує їм та їхнім сім’ям соціальний захист. Усе дуже добре виглядає на папері. В реальності ж наші захисники зіштовхуються з купою перепон. Скажімо, як можна пояснити те, що люди, які воюють з перших місяців повномасштабного вторгнення, тільки місяць чи два тому отримали посвідчення учасника бойових дій? А без нього на належні пільги, виявляється, претендувати не можна. Зокрема, і на пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Учасники бойових дій мають право на знижку з їх оплати у розмірі 75%. Як розповіла одна наша читачка, син якої на передовій з березня 2022-го, думала, що хоч цього року держава компенсує частину вартості опалення. Адже її син зареєстрований у батьківському будинку, ще не одружений та й посвідчення нарешті отримав у листопаді. Та виявилося, що заяву на пільги він має подати особисто. «Це ж хто відпустить з-під Бахмута, щоб він заяву подавав? Вони знущаються?» – обурюється жінка. І абсолютно справедливо.

У Пенсійному фонді пояснили, що так прописана постанова. Єдине, що можуть порадити, – це щоб боєць заповнив документи і надіслав їх поштою. Треба визнати – так собі вихід. Хто заповнював документи, знає, що там можна щось недописати, помилитися і   т. д. Коли людина на «місці», все це виправити легко. А якщо в окопі? Знову проблема.

Така ситуація була на кінець минулого року. 27 грудня з’явилася постанова Кабміну, згідно з якою заяву на отримання пільг замість ветерана можуть подавати його рідні.  

Так, новий порядок спрощує процедуру внесення відомостей в Реєстр осіб, які мають право на пільги та призначення Пенсійним фондом України пільг на оплату житлово-комунальних послуг:

– замість існуючих двох окремих можна буде подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік, як пільговика, і про надання пільг;

– обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшиться. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами державних органів;

– передбачено можливість подання спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі, зокрема, засобами Порталу Дія;

– якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, – це зможуть зробити за нього члени його родини. Щоправда, тут суттєве уточнення – з травня 2024 року. Тобто під час опалювального сезону, коли витрати на комуналку найбільші, пільги родинам наших захисників і надалі отримати буде дуже складно.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися